ГоловнаСвіт

Жителі китайської провінції заблокували будівництво хімзаводу

Протестувальники заявляли, що речовина, яка виробляється на підприємстві, негативно впливатиме на їх здоров'я.

Жителі китайської провінції заблокували будівництво хімзаводу
Фото: epochtimes.ru

Жителям міста Нінбо східної китайської провінції Чжецзян вдалося зірвати плани влади щодо розширення нафтохімічного заводу з виробництва параксілена. На це пішло кілька днів протестів.

Про це в понеділок повідомляють китайські ЗМІ, передає УКРІНФОРМ.

"Міська влада та інвестори рішуче погодилися відмовитися від планів розширення (нафтохімічного заводу з виробництва параксілена - ред.). Проект наразі не просувається, а виробництво на діючому підприємстві буде призупинено до отримання наукових висновків", - наводить преса повідомлення на сайті уряду Нінбо.

Відмовитися від будівництва чиновників і промисловців змусила рішучість тисяч громадян, які практично цілий тиждень влаштовували пікети та інші акції протесту, деякі з них переросли в сутички з поліцією. Правоохоронцям довелося застосувати сльозогінний газ. Протестувальники заявляли, що речовина параксілен, яка виробляється на підприємстві, використовується для виробництва поліестеру, є канцерогеном і негативно впливатиме на їх здоров'я. Висловити незгоду прийшли навіть діти і літні люди. Активісти були в респіраторах і вигукували гасла "Захистити Нінбо" і "Поверніть нам здоров'я".

Підприємство, яке викликало гнів громадськості, належить державній компанії Sinopec Zhenhai Refining & Chemical Co. Проект його розширення передбачав інвестиції в розмірі 55,87 млрд юанів (8,9 млрд доларів) в будівництво машин з переробки 15 млн тонн нафти і виробництво 1,2 млн тонн етилену на рік.

Це не перший випадок, коли місцевим жителям вдається змусити владу відмовитися від планів будівництва шкідливих для екології підприємств. Зокрема, в липні цього року в результаті акцій протесту в місті Шифан провінції Сичуань, в яких взяли участь понад 430 тис. осіб, було ухвалено рішення призупинити будівництво заводу з переробки важких металів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram