ГоловнаСвіт

Американці зібрали новий суперкомп'ютер

Пікова продуктивність машини становить понад 20 петафлопс.

Американці зібрали новий суперкомп'ютер

У Національній лабораторії міста Ок-Рідж завершилося складання суперкомп'ютера Titan, призначеного для відкритих наукових досліджень. Пікова продуктивність машини становить понад 20 петафлопс, або 20 мільйонів мільярдів операцій з плаваючою комою в секунду.

В основі системи лежать графічні прискорювачі NVIDIA Tesla K20 і процесори AMD Opetron 6274. Як підкреслили в прес-службі NVIDIA, саме її чіпи, засновані на архітектурі Kepler, забезпечують продуктивність Titan на 90%.

Titan - це апгрейд суперкомп'ютера Jaguar, який до листопада 2010-го очолював рейтинг 500 найпотужніших машин у світі. З першої сходинки його витіснила система Tianhe-1A з Китаю. Щоб не відставати від конкурентів, три роки тому Jaguar було вирішено оновити.

У серверні стійки суперкомп'ютера встановили прискорювачі Tesla K20 і 710 терабайт пам'яті, а нову систему назвали Titan. У результаті, говорять в NVIDIA, Titan став удесятеро швидше за свого попередника. Крім того, він споживає вп'ятеро менше енергії, ніж його попередник.

Titan - відкрита система, тому її обчислювальними ресурсами можуть користуватися всі дослідницькі університети, школи, державні лабораторії та інші інститути США. Області застосування суперкомп'ютера можу найрізноманітнішими: від моделювання погодних або фізичних явищ до обчислень в області змін клімату, енергетики та матеріалів.

Рейтинг TOP500 оновлюється двічі на рік - у червні та листопаді. Зараз в списку лідирує суперкомп'ютер IBM Sequoia (16,32 петафлопс, або 16 тисяч трильйонів операцій з плаваючою комою в секунду). Ця машина складається з 96 стійок і займає площу близько 400 квадратних метрів в дата-центрі. Sequoia працює на архітектурі IBM BlueGene/Q, має понад 98 тисяч обчислювальних вузлів і 1,6 петабайт пам'яті.

Jaguar, наразі ще під старою назвою, знаходиться на шостому місці, а Tianhe-1A - на п'ятому. У новій редакції списку найпотужніших комп'ютерів у Titan є всі шанси опинитися лідером.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram