ГоловнаСвіт

У Білорусі подорожчають хліб і молоко

У міністерстві пояснили, що зростання цін має компенсувати подорожчання зерна.

У Білорусі подорожчають хліб і молоко
Фото: rus.tvnet.lv

У Білорусі з 27 жовтня будуть підвищені максимальні відпускні ціни на хліб і молоко. Про це йдеться в офіційних матеріалах міністерства економіки республіки.

Так, на хліб і батони ціни зростуть на 10%, на інші види хлібобулочної продукції - на 3%. Ціни на молочні продукти низької жирності (молоко і кефір жирністю до 3,5%, сметану жирністю до 25%, сир жирністю до 9% без смакових добавок та наповнювачів) будуть збільшені на 35%. На молоко, кефір, сметану і сир з високою жирністю, а також на аналогічні молочні продукти зі смаковими добавками і наповнювачами ціни підвищаться на 4%.

У міністерстві пояснили, що зростання цін на хлібобулочну продукцію має компенсувати подорожчання зерна, скоротити збитковість виробництва і наситити ринок "соціально значущими видами хліба". Ціни на низькожирову молочну продукцію збільшуються, щоб "зацікавити виробників у збільшенні випуску такої продукції". Зараз як зазначили чиновники, виробництво таких продуктів "практично припинилося у зв'язку зі збитковістю".

25 жовтня мінімальні ціни на горілку та інший міцний алкоголь в Білорусі були підняті більш ніж у півтора разу.

2011 року інфляція в Білорусі становила 108,7%, збільшившись порівняно з попереднім роком більш ніж удвічі. При цьому ціни на продукти харчування піднялися за рік на 225%, а ціни виробників товарів - на 249,4%. Настільки різке зростання цін було викликане девальвацією білоруського рубля, на яку влада була вимушена піти через гостру валютну кризу минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram