ГоловнаСвіт

Правозахисники задоволені новим законом про захист психічно хворих у Китаї

У Китаї 16 млн осіб страждають психічними розладами.

Правозахисники задоволені новим законом про захист психічно хворих у Китаї
Фото: stapravda.ru

Китай у п'ятницю, 26 жовтня, вперше після багатьох років обвинувачень у тому, що психіатричні клініки в державі використовують для утримування дисидентів, ухвалив закон про захист прав психічно хворих.

Захисники прав людини називають закон, який обговорювали понад два десятиліття, значним, проте відзначають, що він, як і раніше, не відповідає міжнародним стандартам, оскільки має на увазі примусову госпіталізацію без судового розгляду.

Закон передбачає "припинення зловживань щодо обов'язкового психіатричного лікування та захисту громадян від проходження непотрібного лікування або незаконної госпіталізації", повідомляє державне інформагентство "Синьхуа".

"Ми вітаємо це, тому що наявність закону краще, ніж його відсутність, - заявив представник Міжнародної правозахисної організації Микола Бекелін. - Найважливіше, що робить цей документ, - дозволить громадянському суспільству втрутитися, щоб контролювати і домагатися поліпшення в управлінні психічним здоров'ям у Китаї, в тому числі... більшої прозорості і поступового скорочення прав поліції".

Активісти опозиції тривалий час звинувачували владу в примусовому лікуванні людей, яких уряд вважає порушниками спокою, у психіатричних клініках. При цьому, за словами активістів, не надавали жодних доказів провини ув'язнених. Вони також стверджують, що цю тактику використовували, щоб змусити дисидентів та інших активістів мовчати. Крім того, останнім часом тактику використовували проти родичів у сімейних суперечках.

Інформацію про те, що в психіатричних клініках проти їхньої волі утримували людей, підтвердили також деякі державні ЗМІ. Так, "Синьхуа" посилається на історію Чень Гоаміна, колишнього власника магазину з продажу золотих прикрас, який 2012 року потрапив у психіатричну клініку і перебував там 56 днів. Причиною стала відмова Гоаміна давати гроші родині дружини.

"Синьхуа" також пише, що новий закон забороняє психічне обстеження здоров'я громадянина проти його власної волі.

Тим не менше, правозахисники, як і раніше, стурбовані наявністю психіатричних лікарень, які обмежують дії людей, котрих влада вважає порушниками спокою.

За даними "Синьхуа", всього в Китаї близько 16 млн осіб, які страждають на важкі психічні розлади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram