ГоловнаСвіт

WikiLeaks опублікує американські правила утримання під вартою

ООН стверджує, що США, як і раніше, зневажають міжнародне право в Гуантанамо.

WikiLeaks опублікує американські правила утримання під вартою

Сайт WikiLeaks у четвер, 25 жовтня, почав публікувати більш ніж сто документів Міністерства оборони США з докладною військовою політикою утримання під вартою в таборах в Іраку і в Гуантанамо в роки після терактів 11 вересня.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

У своїй заяві з нагоди публікації документів представники WikiLeaks розкритикували ці положення, які "призвели до зловживань і безкарності", а також закликали борців за права людини використовувати документи, щоб розслідувати "політику безвідповідальності".

У

заяві також цитують слова засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, який заявив, що ці документи "показують анатомію звіра, якою є утримання під вартою після 9/11" і "виводять на світло" відсутність законів і прав, коли людину можуть затримати та утримувати в невідомому місці для зручності Міноборони США.

"Це показує ексцеси перших днів війни проти невідомого "ворога", а також дозрівання і перетворення цих правил, у підсумку, на постійний стан винятковості, в якому нині, через десять років, перебувають Сполучені Штати", - заявив Ассанж.

У січні 2012 року Верховний комісар ООН із прав людини Наві Піллей заявила, що США, як і раніше, зневажають міжнародне право в Гуантанамо, довільно та безкарно затримуючи людей.

Нагадаємо, 11 вересня 2001 року бойовики-смертники з терористичної організації "Аль-Каїда" здійснили чотири координовані атаки, жертвами яких стали близько трьох тисяч осіб. Після цього президент Джордж Буш створив на базі ВМС США в Гуантанамо на Кубі в'язницю для осіб, яких влада США звинувачує в різних злочинах, зокрема, у веденні війни на боці супротивника. За даними на середину вересня 2012 року, 167 із 779 осіб, як і раніше, перебувають у в'язниці 

Гуантанамо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram