ГоловнаСвіт

Туреччина має намір побудувати міст за проектом Леонардо да Вінчі

Місцева влада вже затвердила проект.

Туреччина має намір побудувати міст за проектом Леонардо да Вінчі
Фото: planet-x.net.ua

У Стамбулі над затокою Золотий ріг, яка розділяє європейську частину міста на північну і південну, побудують міст за проектом Леонардо да Вінчі.

Всі пропорції споруди, закладені італійським майстром, будуть дотримані, однак при її зведенні будуть використані сучасні технології. Довжина моста становитиме 220 метрів, а висота - близько 25 метрів (в найвищій точці над водою). Завширшки мост буде 10 метрів.

Проект, який розроблявся три роки міжнародною командою фахівців, повністю фінансуватиметься на гроші приватних спонсорів, без залучення бюджетних коштів. Місцева влада вже затвердила проект, проте коли почнеться будівництво, наразі не повідомляють.

Проект Леонардо да Вінчі датується 1502 роком - саме тоді султан Османської імперії Баязид II вирішив побудувати міст над затокою, однак проект да Вінчі не підійшов. Через практично 500 років до концепції італійського майстра Відродження звернулися в Осло - 2001 року там була побудована зменшена версія мосту Леонардо. Після цього в Туреччині вирішили відтворити оригінальний проект. Зараз над бухтою Золотий ріг, що впадає в протоку Босфор, перекинуті чотири мости, але один з них не використовується.

До цього часу влада Туреччини завершила проект з очищення бухти, яка була сильно заболочена. Роботи велися з 1994 по 2012 рік і коштували 758 мільйонів доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram