ГоловнаСвіт

Китай і Японія провели секретні переговори

Суперечка між країнами про приналежність островів ведеться з початку 1970-х років.

Китай і Японія провели секретні переговори

Високопосадовці МЗС Китаю і Японії провели в Шанхаї секретні переговори, на яких обговорювали питання нормалізації відносин, що загострилися у зв'язку з територіальною суперечкою навколо островів Дяоюйдао (японська назва - Сенкаку) в Східно-Китайському морі.

За даними телеканалу, 20 жовтня заступник міністра закордонних справ Японії Тікао Каваї таємно відвідав Шанхай, де провів зустріч із заступником глави зовнішньополітичного відомства КНР Чжан Чжіцзюнь. В ході не анонсованої заздалегідь зустрічі "сторони провели консультації з питання двосторонніх відносин, особливо проблемі Дяоюйдао". За наявними відомостями, дипломати двох країн зійшлися на думці про те, що "необхідно продовжувати діалог" між двома країнами.

Незважаючи на те, що ані Китай, ані Японія офіційно не повідомляли про зустріч представників МЗС двох країн в Шанхаї, на прес-конференції у вівторок генеральний секретар японського уряду Осаму Фудзімура заявив, що зустріч була "частиною переговорів (двох країн) на різних рівнях щодо ситуації, що склалася навколо островів Сенкаку".

"Спілкування (двох сторін) ведеться постійно", - наводить слова генсека японського уряду агентство Кіодо.

Територіальна суперечка між Китаєм і Японією навколо приналежності островів Дяоюйдао загострився після купівлі японським урядом 11 вересня належать приватному власнику трьох з п'яти островів архіпелагу. По всьому Китаю прокотилися масштабні антияпонські акції протесту. Влада КНР закликає Токіо анулювати своє рішення щодо спірних островів.

Суперечка між КНР і Японією про приналежність островів ведеться з початку 1970-х років. Японія стверджує, що володіє островами з 1895 року, а до того часу вони нікому не належали. Китай наполягає на тому, що острови були включені до складу китайської імперії ще 600 років тому, а на японських картах 1783 і 1785 років Дяоюйдао позначені як китайська територія. Після Другої світової війни острови перебували під контролем США і були передані Японії 1972 року разом з островом Окінава. На Тайвані і в материковому Китаї вважають, що Японія утримує острови незаконно. Японія переконана, що острови завжди були невід'ємною частиною префектури Окінава і належать їй по праву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram