ГоловнаСвіт

Ізраїль обстріляв сектор Гази в день візиту еміра Катару

Емірат пожертвує ХАМАС $400 млн.

Ізраїль обстріляв сектор Гази в день візиту еміра Катару

Ізраїльські ВПС 23 жовтня нанесли декілька авіаударів по сектору Гази, де у вівторок з офіційним візитом перебував емір Катару Хамад бен Халіфа ат-Тані.

У результаті авіаударів були знищені троє бойовиків, які, за словами ізраїльських військових, були причетні до організації ракетного обстрілу території єврейської держави. Ще троє бойовиків отримали поранення.

Спалах насильства стався за декілька годин до початку візиту еміра в Газу. При цьому він став першим главою держави, який офіційно відвідує сектор після 2007 року, коли ХАМАС заявив про намір створити в секторі Гази ісламську державу і, в результаті кровопролитної громадянської війни з силами президента Палестинської автономії і лідер ФАТХ Махмуд Аббаса, захопив владу в секторі.

Візит еміра пов'язаний з планами Катару щодо виведення ХАМАС з-під впливу Сирії та Ірану, з якими у емірату дуже непрості відносини. На думку спостерігачів, візит еміра в Газу може викликати сильне роздратування в Дамаску і Тегерані. Крім того, Ізраїль, який вважає ХАМАС терористичною організацією, сприйняв візит різко негативно, заявивши, що поїздка шкодить мирному процесу. Своє невдоволення висловила також офіційна палестинська влада на Західному березі річки Йордан, заявивши, що емір також повинен був зустрітися з ними. Водночас емір заявив, що має намір пожертвувати Газі $ 400 млн.

Сьогодні емірат веде досить активну діяльність на Близькому Сході. Так, Катар сприяв поваленню лівійського диктатора Муаммара Каддафі, а зараз допомагає сирійським повстанцям, які ведуть боротьбу з урядовими військами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram