ГоловнаСвіт

Російське МЗС розповіло про посилення інтернет-цензури в США

Американці, які висловлюють в Інтернеті погляди, що не збігаються з традиційними установками, ризикують залишитися без роботи.

Російське МЗС розповіло про посилення інтернет-цензури в США

Останнім часом уряд США все більше контролює зміст інтернет-комунікацій. Про це йдеться в доповіді "Про ситуацію із забезпеченням прав людини в США", який 23 жовтня опублікувало МЗС Росії.

У відомстві розповіли, що цензура в американському сегменті Інтернету здійснюється як за допомогою законодавства, так і через тиск на компанії "які відповідають за веб-контент".

Як ілюстрацію до першого способу наведено закон "Про захист дітей в Інтернеті", який в обмін на субсидії доступу в Мережу зобов'язує школи та бібліотеки створювати фільтри для блокування деяких сторінок. Окрім того, запевняють у МЗС, уряд США під загрозою судового переслідування "підштовхує" компанії до видалення з веб-сторінок "небажаної" інформації".

Також у доповіді згадано розглянутий у Конгресі законопроект "Про обмін і захист розвідінформації про кіберзагрози" ("Cyber Intelligence Sharing and Protection Act"), який, за заявою авторів, надасть уряду практично необмежені можливості для моніторингу інтернет-активності приватних осіб.

Американці, які висловлюють в Інтернеті погляди, що не збігаються з традиційними ідеологічними установками, ризикують піддатися остракізму і навіть позбутися роботи, резюмували в МЗС. Окрім того, у відомстві заявили, що США активно використовують Інтернет із метою "пропагандисткою війни".

Доповідь було зачитано в Держдумі 22 жовтня під час слухань, присвячених "проблемам із дотриманням прав людини Сполученими Штатами Америки". Зазначалося, що слухання приурочені до президентських виборів, які пройдуть у США 6 листопада.

Тим часом 1 листопада в Росії набирає чинності Федеральний закон №139, згідно з яким у країні буде створено реєстр сайтів із забороненою інформацією. Низка представників великих інтернет-компаній заявляла, що законопроект було розроблено без обговорення з галуззю і він може стати передумовою для введення в Рунеті цензури. Між тим, відповідно до одного з нещодавніх опитувань, введення цензури в Мережі підтримують майже дві третини росіян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram