ГоловнаСвіт

У Душанбе закликають знищити довідник трудового мігранта

МЗС Таджикистану рекомендувало призупинити розповсюдження "довідника для шпателя".

У Душанбе закликають знищити довідник трудового мігранта
Обложка "Справочника трудового мигранта"
Фото: newsfiber.com

Міграційна служба при уряді Таджикистану рекомендовала знищити копії "Довідника трудового мигранта", який було випущено російською громадською організацією "Погляд у майбутнє". Про це радіостанцію "Озод" (таджицькій службі Радіо Свобода) повідомив прес-секретар служби Абдулло Кодирі.

"Ми запропонували владі, що було б краще вилучити такі довідники і ліквідувати", - цитує радіостанція заяву Кодирі. У повідомленні не уточнюється, чи була направлена ця рекомендація владі Таджикистану або її отримала російська влада. Справа в тому, що довідник було видано в Санкт-Петербурзі і поширювався, як повідомляли, тільки в межах міста - в центрах роботи з мігрантами та з профілактики ВІЛ, в маршрутних таксі і на будівництвах. Також довідник було опубліковано в електронному вигляді на офіційній сторінці програми "Толерантність", що реалізовується Смольним.

Автори буклету зобразили приїжджих робітників у вигляді інструментів - шпателя, кисті, валика і мітли. Тим часом місцеві жителі, які зустрічають їх, зберегли людську подобу. У самому довіднику містилася інформація про перетин кордону, встановлення на міграційний облік, отримання дозволу на роботу, профілактику ВІЛ-інфекції, наводилися телефони екстрених служб та адреси травмпунктів. Видання було випущено чотирма мовами - російською, таджицькою, узбецькою та киргизькою. Тираж буклету становив 10 тисяч примірників.

МЗС Таджикистану рекомендував призупинити поширення довідника. У Душанбе також висловили невдоволення таджицьким варіантом посібника, в якому було зроблено "безліч граматичних і орфографічних помилок".

"Довідник трудового мігранта" також засудило молодіжне крило правлячої в Таджикистані Народної демократичної партії "Созандагоні Ватан" ("Творці Батьківщини"). Його лідер Адхам Мірсаїдов заявив, що розміщені в цьому виданні зображення ображають і принижують національні почуття його земляків.

"У Росії нарешті мають зрозуміти, що трудові мігранти приносять користь не тільки собі, а й країні перебування", - підкреслив він.

Раніше про намір подати позов проти авторів брошури заявили мігранти з Узбекистану (автори, у свою чергу, стверджували, що фокус-групи, що складаються з мігрантів різних національностей, схвалили поширюваний матеріал). 19 жовтня прокуратура Санкт-Петербурга почала перевірку щодо громадської організації "Погляд у майбутнє", яка випустила брошуру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram