ГоловнаСвіт

Сирійський конфлікт загрожує Лівану

Протистояння в країні зумовлене розбіжностями у ставленні до режиму сирійського президента Башара Асада.

Сирійський конфлікт загрожує Лівану
Фото: EPA/UPG

У сутичках між ліванськими прихильниками і противниками режиму сирійського президента Башара Асада загинули щонайменше двоє людей і більш ніж 12 поранені. Дужчають побоювання, що громадянська війна із Сирії перекочує в Ліван.

Про це повідомляє AP, зазначає УкрІнформ.

"Побоювання про перехід громадянської війни в Сирії до її меншого сусіда зростають: у сутичках у Бейруті й інших частинах Лівану минулої ночі вбито не менш ніж 2 і поранено більш ніж 12 людей", - йдеться в повідомленні.

Протягом ночі з неділі проти понеділка суніти і шиїти Бейрута зіткнулися у двох районах міста. Окрім цього, сутички відбулися в північному місті Триполі, а також у містах між Бейрутом і Сидоном на півдні. За словами очевидців, у Бейруті демонстранти використовували вогнепальну зброю, а також гранатомети. У Триполі відправлено десятки солдатів для відновлення порядку. Військові встановили в місті пропускні пункти, обшукують автомобілі, запроваджено перевірку документів.

Протистояння в Лівані спричинене розбіжностями у ставленні до режиму сирійського президента Башара Асада. Більшість ліванських шиїтів підтримують Асада, який належить до алавітів - відгалуження у віросповіданні шиїтів. Суніти Лівану підтримують сирійських повстанців, більшість із яких також суніти.

Сплеску насильства в Лівані цими вихідними також посприяло вбивство в п'ятницю у Бейруті можновладного генерала-суніта Віссама аль-Хасана, супротивника діючого сирійського уряду. Багато ліванських політиків звинуватили Сирію в причетності до вбивства. Крім того, обурені демонстранти після похорону аль-Хасана в неділю спробували штурмувати урядовий палац, але урядові війська відбили наступ. Запеклі перестрілки відбувалися на південно-західній околиці Бейрута.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram