ГоловнаСвіт

2014 року Латвія планує увійти до єврозони

А також перейти на єдину європейську валюту.

2014 року Латвія планує увійти до єврозони
Фото: id77.livejournal.com

Латвія має намір з 1 січня 2014 року перейти на єдину європейську валюту і стати 18-м членом єврозони.

Про це заявив латвійський прем'єр-міністр Валдіс Домбровскіс в інтерв'ю Інтернет-виданню EUobserver.

Прем'єр підкреслив, що його країна планує здійснити Маастрихтські критерії, які визначають умови для впровадження євро, до кінця поточного року.

"Ми плануємо приєднатися до зони євро з 1 січня 2014 року. За даними Банку Латвії, вже у вересні ми відповідали практично всім критеріям", - сказав він.

Видання зазначає, що на сьогодні Латвія повністю відповідає критеріям дефіциту бюджету і зовнішнього боргу, необхідним для приєднання до зони євро. Лише інфляція залишається наразі вищою, ніж необхідно.

Згідно з угодою про приєднання до Європейського Союзу Латвія, як і всі інші країни ЄС, окрім Великобританії і Данії, приєднається до зони євро після досягнення необхідних макроекономічних критеріїв.

У квітні 2013 року Єврокомісія і Європейський центральний банк почнуть оцінку конвергенції народного господарства Латвії. У червні, в разі позитивної оцінки, Рада ЄС з економічних і фінансових питань (ECOFIN) запросить Латвію в єврозону. Далі Рада Європи зобов'язана ухвалити відповідне політичне рішення, а в липні ECOFIN ухвалить свій підсумковий висновок.

За прогнозом національного банку Латвії, введення євро забезпечить до 2020 року зростання валового внутрішнього продукту країни на 7,4%, припливу інвестицій на 15,9%, збільшить експорт на 5% і вдвічі знизить відсотки за довготривалими кредитними зобов'язаннями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram