ГоловнаСвіт

США та Іран спростували повідомлення про прямі переговори

Іранські ЗМІ вважають, що санкції поставили під загрозу життя 6 млн іранців.

США та Іран спростували повідомлення про прямі переговори

МЗС Ірану в неділю, 21 жовтня, заявило, що його країна не веде прямі переговори з США в спробі врегулювати конфлікт навколо спірної ядерної програми Тегерана.

Водночас у своїй заяві МЗС підкреслило, що всі міжнародні переговори ведуться з "шісткою" міжнародних посередників, до якої входять Росія, Великобританія, Німеччина, Китай, США і Франція. Раніше інформацію про двосторонні переговори між Тегераном і Вашингтоном назвав "неправдою" офіційний представник Білого дому.

Тим часом Ізраїль, що є найзапеклішим противником ядерної діяльності Ірану, дав зрозуміти, що не має нічого проти таких дискусій, якщо вони призведуть до заморожування іранської ядерної програми.

"Очевидно, що санкції проти Ірану вкрай серйозні, ефективні і в цілому мають позитивне значення, - заявив ізраїльський міністр фінансів Юваль Штайніц. - Якщо під тиском санкцій іранці намагаються розпочати переговори - це добрий знак, але найголовніше, звичайно, - результат будь-яких переговорів".

Нагадаємо, Ізраїль погрожує Ісламській Республіці військовим ударом по ядерних об'єктах в разі, якщо Тегеран не відмовиться від здійснення своєї ядерної програми. Тегеран, у свою чергу, заявляє про можливість превентивного удару.

Сторони спростували повідомлення після суботньої публікації "Нью-Йорк таймс", в якій йдеться, що Вашингтон і Тегеран домовилися провести двосторонні переговори, а "адміністрація президента США Барака Обами підготувала для цього відповідний ґрунт". Згідно з повідомленням видання, такі переговори є "останньою спробою" вирішити проблему дипломатичним шляхом і уникнути військового удару по Ірану.

Одночасно з цим в іранській пресі з'явилася інформація про те, що європейські та американські санкції поставили під загрозу життя шести мільйонів іранців, які страждають на рак, ниркову недостатність, розсіяний склероз та інші важковиліковні хвороби. Через останні санкції ЄС імпорт до Ірану ліків та медичного обладнання вкрай утруднений. Колись вважалося, що санкції вплинули передусім на стабільність іранського реала.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram