ГоловнаСвіт

Британські лікарі будуть проходити кваліфікаційні тести щороку

Запуск нової системи переатестації відбудеться в грудні 2012 року.

Британські лікарі будуть проходити кваліфікаційні тести щороку
Фото: medportal.ru

Великобританія ввела нову систему оцінювання кваліфікації лікарів, які тепер зобов'язані щороку підтверджувати свою компетентність і доводити, що здатні практикувати й надалі. Це нововведення в регулюванні системи охорони здоров'я британці називають найбільшою зміною за останні 150 років.

Про те, що нову систему оцінювання компетентності медиків запровадять у Великобританії з грудня 2012 року, повідомив міністр охорони здоров'я Джеремі Хант. Оцінювання кваліфікації лікаря, згідно з нововведенням, ділиться на два етапи.

Перший етап - це щорічне оцінювання кваліфікації, під час якого медик повинен продемонструвати різні знання, зокрема поінформованість про чинні стандарти лікування, передові технології та новітні методи терапії. Крім того, перевіряючий орган буде збирати відгуки пацієнтів і медсестер про діяльність лікаря.

Під час другого етапу оцінювання професіоналізму лікаря, який випадає раз на п'ять років, перевіряючий орган розгляне зібрані за ці роки "докази компетентності лікаря", зокрема результати щорічних кваліфікаційних оцінок. Такі перевірки будуть обов'язковими і для лікарів, які працюють у державній системі охорони здоров'я, і для тих, хто обрав місцем роботи приватні медустанови.

Запуск нової системи переатестації відбудеться в грудні 2012 року, і першими, хто пройде щорічні кваліфікаційні тести, стануть медичні керівники різних рівнів. У квітні 2013 року відповідну перевірку пройдуть усі практикуючі лікарі.

Організацією, відповідальною за проведення всіх етапів перевірки, призначено британську Генеральну медичну раду (General Medical Council, GMC), президент якого протягом більш ніж десяти років пропонував запровадити нову систему оцінювання компетентності лікарів. "Переатестація не є панацеєю. Вона - не чудодійний засіб, що гарантує, що кожен лікар буде чудовим фахівцем. Щоб вона прижилася, потрібен час. Також нам необхідно буде оцінити і поліпшити цю модель підтвердження кваліфікації", - цитує видання виконавчого директора GMC Ніалла Діксона (Niall Dickson).

Необхідність запровадження нової оцінної системи підтвердив і міністр охорони здоров'я Джеремі Хант. На його думку, не можна переоцінити важливість обізнаності лікаря в нових методах і технологіях, які використовують у медицині - це допоможе йому врятувати значну кількість людських життів. "Саме тому така важлива запропонована система переатестації", - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram