ГоловнаСвіт

Грузинський парламент обрав спікера

Фактична зміна влади в країні відбулася після того, як коаліція "Грузинська мрія" здобула перемогу на парламентських виборах.

Грузинський парламент обрав спікера

Спікером нового парламенту Грузії обрано представника коаліції "Грузинська мрія" Давида Усупашвілі. Його було обрано на першому засіданні нового парламенту, що відбулося 21 жовтня в Тбілісі. За Усупашвілі проголосували 88 депутатів зі 150.

Виступаючи перед депутатами, Усупашвілі - лідер Республіканської партії Грузії - заявив, що Грузія продовжить курс на інтеграцію з Євросоюзом і вступ до НАТО. "Народ довірив нам свій мандат, і ми зобов'язані виправдати його надії", - сказав він.

Усупашвілі також заявив, що новий уряд Грузії буде сформовано 25 жовтня. Кандидати на всі міністерські посади вже відомі: 21 жовтня президент Грузії Михайло Саакашвілі запропонував новий склад уряду на затвердження парламенту.

Основні міністерські посади в уряді займуть Іраклій Гарібашвілі (міністр внутрішніх справ), Іраклій Аласанія (міністр оборони і віце-прем'єр), Майя Панджікідзе (міністр закордонних справ), Нодар Хадурі (міністр фінансів), а також колишній футболіст Каха Каладзе (міністр енергетики та віце-прем'єр). Прем'єр-міністром стане лідер "Грузинської мрії" мільярдер Бідзіна Іванішвілі.

На першому засіданні парламент також обговорив низку організаційних питань, у тому числі питання формування комітетів. Усі комітети очолили представники "Грузинської мрії".

Фактична зміна влади в Грузії сталася після того, як коаліція "Грузинська мрія" здобула перемогу на парламентських виборах 1 жовтня. За підсумками голосування коаліція отримала 85 місць у парламенті, партія Саакашвілі "Єдиний національний рух" отримала 65 місць і перейшла в опозицію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram