ГоловнаСвіт

Китай провів військові навчання неподалік від берегів Японії

Японське міністерство оборони відмовилося коментувати маневри.

Китай провів військові навчання неподалік від берегів Японії
архивное фото

ВМС Китаю і цивільні патрульні судна в п'ятницю, 19 жовтня, провели навчання із запобігання "незаконному заходженню" в китайські води у Східно-Китайському морі - у центр територіальної суперечки між Пекіном і Токіо.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на китайське інформагентство "Сіньхуа".

Згідно з повідомленням "Сіньхуа", у наймасштабніших за останні роки навчаннях брали участь 11 суден, вісім літаків і понад тисяча моряків. Хоча в доповіді агентства не згадано про напруження у відносинах з Японією через архіпелаг островів Сенкаку (Дяоюйдао) в Східно-Китайському морі, експерти не сумніваються в тому, що маневри є повідомленням для Токіо.

"Маневри моделювали незаконне заходження, перешкоди, переслідування і навмисне втручання іноземних суден під час патрулювання кораблів китайської риболовецької адміністрації та Агентства морського спостереження, були спрямовані на поліпшення координації між військово-морським флотом і адміністративними патрульними суднами, а також на відпрацювання їх реагування на надзвичайні ситуації з метою захисту територіального суверенітету і морських інтересів Китаю", - зазначено в доповіді "Сіньхуа".

Тим часом японський міністр оборони Сатоші Морімото в заяві на сайті свого міністерства відмовився коментувати характер і цілі китайських навчань, проте потім сказав журналістам: "Незалежно від їх діяльності, ми залишаємося пильними у водах і повітряному просторі, за які відповідає наша країна".

Нагадаємо, протягом останніх тижнів китайські траулери і японські кораблі берегової охорони неодноразово мірялися силами у водах поблизу спірних островів. Про територіальні претензії на Сенкаку також заявляв Тайвань. Після того, як на початку вересня Японія придбала три з п'яти спірних островів, у китайських містах прокотилася хвиля антияпонських протестів, а Пекін закликав бойкотувати японські товари.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram