ГоловнаСвіт

Генасамблея ООН обрала п'ять нових тимчасових членів Радбезу

Демократична Республіка Конго виступила проти Руанди.

Генасамблея ООН обрала п'ять нових тимчасових членів Радбезу
архивное фото
Фото: EPA/UPG

До Ради Безпеки ООН з наступного року увійдуть Австралія, Аргентина, Люксембург, Руанда і Південна Корея, проте, на відміну від п'яти постійних її членів, ці країни обирають на два роки, вони не володіють правом вето під час ухвалення резолюцій.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Особливо варто відзначити Руанду, яку було обрано членом Радбезу, незважаючи на протест Демократичної Республіки Конго (ДРК).

"Крім ролі, яку відіграє Руанда в дестабілізації Демократичної Республіки Конго, вона стала оазою для всіх військових злочинців, які діють у східній частині ДРК, і розшукуються міжнародним правосуддям", - заявив представник МЗС Конго напередодні голосування.

Однак глава МЗС Руанди парирувала його випад: "Ми прийшли в цей орган, маючи вельми серйозну підготовку, досвід і власні пропозиції з приводу того, як домогтися довгострокової стабільності в ДРК і в усьому регіоні. Тому ми розглядаємо протестне голосування ДРК лише як жест розчарування".

Таким чином, голосування завершилося на користь Руанди - 148 з 193 голосів членів Генеральної Асамблеї ООН. За Аргентину віддали 182 голоси, за Австралію - 140, за Люксембург - 131, а за Південну Корею - 149. Таким країнам, як Камбоджа, Бутан і Фінляндія не вдалося отримати тимчасові місця в Радбезі.

У Радбезі п'ять постійних членів - США, Великобританія, Франція, Росія і Китай - і 10 тимчасових членів без права вето. Вибрані в четвер країни будуть членами ради з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2014 року.

Тим часом, згідно з конфіденційним звітом ООН, що просочився два дні тому, уряди Руанди й Уганди надають активну підтримку повстанцям на сході Демократичної Республіки Конго, однак ці країни заперечують ці звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram