ГоловнаСвіт

Німеччина побоюється давати Іспанії кредит

Експерти вважають, що надія на ринки, які зроблять роботу ЄЦБ і врятують країну, навряд виправдається.

Німеччина побоюється давати Іспанії кредит

Учасники дводенного саміту Євросоюзу, що починається 18 жовтня, обговорять імовірну допомогу Іспанії. Іспанія тривалий час не бажала звертатися по допомогу, побоюючись жорстких умов надання такої підтримки, які можуть погіршити внутрішньополітичну ситуацію.

16 жовтня Мадрид успішно розмістив папери на 4,9 млрд євро - більше, ніж планували, і за меншою ставкою, ніж місяць тому. Ще 4,5 млрд євро влада має намір залучити з боргового ринку.

Проте експерти вважають, що надія на ринки, які зроблять роботу ЄЦБ і врятують Іспанію, навряд виправдається. Зниження прибутковості іспанських держоблігацій змусило голову ЄЦБ Маріо Драгі пообіцяти зробити все, що потрібно, аби врятувати євро та проводити "необмежене" скуповування держборгу. Якщо ж ці обіцянки не матеріалізуються, і в достатньому обсязі, то прибутковість облігацій знову різко піде вгору, зазначив економіст Capital Economics Джонатан Лойнс.

У підсумку представники іспанського Мінфіну цього тижня дали зрозуміти, що країна готова попросити про допомогу, хоча й у специфічній формі. Вони хочуть, щоб ESM відкрив для них кредитну лінію (без зазначення її розміру), що дозволило б ЄЦБ почати скупку держборгу на вторинному ринку. При цьому використовувати її за фактом там не збираються.

Утім в Іспанії вважають, що їм не доведеться затягувати паски сильніше, оскільки МВФ, який допомагає європейцям розробляти програми порятунку, нещодавно дійшов висновку, що надмірна економія радше шкодить економіці, ніж допомагає.

Однак тепер у необхідності надавати Іспанії допомогу сумнівається вже Німеччина - канцлер Анґела Меркель побоюється, що це тільки переключить увагу інвесторів на проблеми Італії і призведе до нової ескалації боргової кризи. У самій Італії з цим не згодні: думка, що "спекулянти, як зграя вовків, просто переключаться на нову жертву" в разі допомоги Іспанії, помилкова, заявив минулої п'ятниці прем'єр країни Маріо Монті.

У Німеччині також побоюються, що, крім допомоги Іспанії, труднощі виникнуть із питаннями послаблень для Греції і підтримки економіки Кіпру. У Берліні хотіли б об'єднати всі ці питання в один пакет для розгляду парламентом. З урахуванням заминки в переговорах із Грецією голосування щодо такого пакета може відбутися в Німеччині тільки в листопаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram