ГоловнаСвіт

Парламент Великобританії вимагає оголосити "список Магнітського"

Рекомендації опубліковано в рамках парламентського огляду політики в галузі прав людини.

Парламент Великобританії вимагає оголосити "список Магнітського"

Комітет з міжнародних справ Палати громад парламенту Великобританії рекомендував урядові оголосити імена осіб, яким заборонено в'їзд у країну у зв'язку зі справою юриста компанії Hermitage Capital Сергія Магнітського, повідомляє прес-служба фонду.

За даними прес-служби, рекомендації опубліковано в рамках парламентського огляду політики з галузі прав людини міністерства закордонних справ і у справах співдружності.

У документі, ухваленому комітетом, зазначається, що розкриття імен тих, кому заборонено в'їзд у Великобританію через порушення ними прав людини, може слугувати важливим механізмом у приверненні уваги до прихильності Великобританії до політики, націленої на захист прав людини. У зв'язку із цим члени комітету рекомендують уряду "скористатися цим механізмом".

"Зараз час для того, щоб публічно назвати імена тих, хто відповідальний за жорстоке вбивство Сергія Магнітського й аналогічні злочини в Росії та в усьому світі, щоб ці люди не могли подорожувати у Великобританію так, ніби нічого не сталося", - цитує прес-служба фонду слова депутата Домініка Рааба, автора резолюції представників Палати громад.

Аудитор фонду Hermitage Capital Сергій Магнітський, якого звинувачували в ухиленні від сплати податків, помер у СІЗО "Матроська тиша" 16 листопада 2009 року, пробувши в ув'язненні майже рік. При цьому значну частину свого ув'язнення Магнітський провів у СІЗО "Бутирка". Смерть юриста спровокувала широкий суспільний резонанс.

У квітні цього року фракція "Альянс європейських лібералів і демократів" (ALDE), третя за чисельністю в асамблеї, запустила парламентську процедуру, що передбачає складання "чорного списку" російських чиновників, причетних, на думку парламентаріїв, до загибелі юриста компанії Hermitage Capital.

У лютому члени делегації Європарламенту (ЄП) зі зв'язків з Росією закликали негайно ввести для чиновників із "чорного списку" заборону на в'їзд у країни Євросоюзу і заморозити їхні активи в Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram