ГоловнаСвіт

Грецька поліція розігнала демонстрантів сльозогінним газом

Не всі греки вірять в ефективність страйків.

Грецька поліція розігнала демонстрантів сльозогінним газом
Фото: EPA/UPG

Грецька поліція застосувала сльозогінний газ для розгону демонстрантів, які протестують біля будівлі парламенту проти антикризових заходів уряду, повідомляє агентство "Рейтер".

Десятки тисяч греків вийшли на вулиці Афін і Салонік у день загальнонаціонального страйку, через який по всій країні закрили державні установи, не працюють більшість магазинів, шкіл, університетів, судів, банків, а також музеї.

Напруження зросло, коли протестувальники почали кидати пляшки із запальною сумішшю і каміння в поліцейських, які перекрили частину головної площі країни перед будівлею парламенту.

Тим часом, у четвер, 18 жовтня, також проходить саміт Євросоюзу. Демонстрація покликана донести обурення грецького населення до лідерів Євросоюзу.

Нагадаємо, напередодні "трійка" міжнародних кредиторів - ЄС, ЄЦБ і МВФ - досягла домовленості з грецьким урядом, що дозволить Афінам отримати черговий пакет фінансової допомоги і скоротити держвитрати на 11,5 млн євро.

Чимало греків вважають, що ця угода лише погіршить становище грецької економіки.

"Я приєднався до страйку, оскільки вважаю, що нові скорочення - непосильний тягар для грецького народу, і ми повинні сказати своє слово", - заявив один із демонстрантів.

Попри це, не всі греки вірять в ефективність страйку.

"Люди обурені, і вони мають рацію. Але от не знаю, чи правильний шлях для вираження свого гніву вони обрали, чи принесе це якісь плоди? Я дуже в цьому сумніваюся", - поділився своєю думкою про страйки житель Афін.

Основними призвідниками дводобової акції протесту виступили профспілка GSEE і ADEDY, незадоволені тим, що правляча коаліція прем'єр-міністра Антоніса Самараса планує провести реформи в обмін на транш допомоги від міжнародних кредиторів. При цьому в коаліційному уряді також є розбіжності з приводу антикризових заходів, у тому числі урізання пенсій і зарплат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram