ГоловнаСвіт

Жителі Китаю розчаровані дружбою зі США

В опитуванні взяли участь понад три тисячі респондентів.

Жителі Китаю розчаровані дружбою зі США

За останні два роки жителі Китаю почали значно прохолодніше сприймати відносини своєї країни зі Сполученими Штатами. Як свідчать результати дослідження, яке провела соціологічна організація Pew Research Center, лише 39% китайців вважають, що дві держави налаштовані на співпрацю, а 26% респондентів оцінили двосторонні відносини як ворожі. Для порівняння: 2010 року ці показники становили 68 і 8 відсотків відповідно.

Опитування Pew Research Center, присвячене ставленню китайців як до зовнішньополітичних, так і до внутрішніх проблем країни, проводили в період із березня по квітень, участь у ньому взяли більш ніж три тисячі респондентів. Дослідники встановили, зокрема, що на тлі інтенсивного економічного зростання жителі КНР усе більше турбуються через соціальне розшарування, зростання цін, корупцію, забруднення навколишнього середовища і втрату традиційних культурних цінностей.

Що стосується сприйняття США, то, незважаючи на зростаючий скепсис щодо двосторонньої співпраці, опитування показало, що 52% китайців із симпатією ставляться до американських ідей демократії. При цьому тих, хто симпатизує Америці, налічується лише 43% - на 11 процентних пунктів менше, ніж 2010 року. Встановлено, що позитивні оцінки США більш поширені серед заможних, молодих, освічених китайців, а також серед міського населення.

Опитування Pew Research Center, яка базується у Вашингтоні, було проведено напередодні важливих політичних подій у КНР і США. Китай готується до зміни політичного керівництва, яке за планом має відбутися 2013 року. В Америці ж у листопаді 2012-го пройдуть президентські вибори, обидва головних учасники яких приділили китайській темі помітне місце в своїх дебатах.

Республіканець Мітт Ромні звинувачує Пекін у валютних маніпуляціях, які заважають економічному розвитку США, і стверджує, що Білий дім проводить стосовно Пекіна занадто м'яку політику. Діючий президент Барак Обама наполягає, що його адміністрація надає "безпрецедентний" тиск на Китай, відстоюючи американські економічні інтереси.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram