ГоловнаСвіт

Саакашвілі повернув грузинське громадянство майбутньому прем'єрові

Усунуто останню перешкоду для прем'єрства Бідзіни Іванішвілі.

Саакашвілі повернув грузинське громадянство майбутньому прем'єрові
Бидзина Иванишвили
Фото: http://www.peoples.ru

Президент Грузії Михайло Саакашвілі підписав указ про повернення громадянства країни мільярдерові Бідзіні Іванішвілі, який очолює коаліцію "Грузинська мрія", що перемогла на недавніх парламентських виборах.

Бізнесмена позбавили громадянства 2011 року, після того як він висловив солідарність із грузинською опозицією і виступив проти Саакашвілі. Він звертався в судові інстанції, проте не домігся позитивного рішення.

Уродженець Грузії Бідзіна Іванішвілі, статки якого Forbes 2012 року оцінив у 6,4 мільярда доларів, у минулому вів бізнес у Росії. У Грузію він повернувся невдовзі після "революції троянд". Михайло Саакашвілі тоді особисто надав бізнесменові грузинське громадянство, при цьому підприємець зберіг і російський паспорт (законодавство республіки в певних випадках допускає подвійне громадянство).

2010 року Іванішвілі отримав ще й французький паспорт. Тим часом, згідно із законодавством Грузії, людину позбавляють її громадянства, якщо вона стає громадянином якоїсь іншої держави. Правда, це положення закону застосували до бізнесмена лише восени 2011 року, коли він приєднався до опозиції.

Відповідно до указу, який Михайло Саакашвілі видав 2011 року, громадянства Грузії позбавили як самого Іванішвілі, і його дружину Катерину Хведелідзе (яка разом із грузинським мала також французьке громадянство). Дружині бізнесмена вдалося згодом оскаржити це рішення в суді: президентський указ визнали незаконним у частині, що стосується Хведелідзе.

Сам мільярдер при цьому перед виборами, в яких брала участь очолювана ним коаліція, відмовився від громадянства Росії (це було зроблено на тлі звинувачень з боку грузинської влади, яка називала Іванішвілі російським агентом). Він залишив собі тільки французький паспорт.

Після того, як очолювана Іванішвілі коаліція перемогла на парламентських виборах, він зажадав, щоб влада Грузії протягом тижня повернула йому "незаконно відібране громадянство". Паралельно він звернувся з відповідним позовом до Верховного Суду.

Найближчим часом Іванішвілі і його соратники, які отримали більшість у парламенті, мають намір сформувати уряд. Сам бізнесмен при цьому хоче зайняти посаду прем'єр-міністра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram