ГоловнаСвіт

Понад 40 китайців спалили себе, протестуючи проти знесення своїх будинків

Продаж звільнених ділянок поповнює місцеву скарбницю.

Понад 40 китайців спалили себе, протестуючи проти знесення своїх будинків

В Китаї більше ніж 40 осіб вчинили самоспалення, протестуючи проти знесення їхніх будинків, які чиновники конфіскують, щоб звести підприємства і прокласти дороги.

В ім'я стимулювання економічного зростання на тлі світової фінансової кризи Пекін виділив величезні кошти на будівництво житла, прокладку доріг та інші інфраструктурні проекти, які реалізують приватні фірми, найняті місцевими урядами та муніципалітетами. В результаті вони влізли в борги, для покриття яких чиновники силою виселяють селян і власників міських будинків.

Продаж звільнених ділянок поповнює місцеву скарбницю і дозволяє кадровим партійним і державним працівникам рапортувати начальству про успішне виконання планів.

Але люди, яких виселяють, чинять відчайдушний опір і нерідко готові прийняти болісну смерть, захищаючи свої права, підкреслюється в доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

У провінції Ляонін у вересні 36-річний селянин Ван Шуцзе намагався зупинити бульдозери, що прокладають шосейну дорогу через його наділ. Сили виявилися нерівними, і він підпалив себе.

2009 року в провінційному центрі Ченду 47-річна Тан Фучжень, у якої знесли будинок, щоб прокласти дорогу, вилізла на дах, облила себе бензином і підпалила.

Amnesty зареєструвала 41 такий випадок. Деякі учасники стихійних протестів потрапляють у в'язниці або табори перевиховання.

У місті Ухань 70-річна жінка була похована заживо під руїнами свого будинку, який вона намагалася відстояти. А в місті Веньчан, провінція Сичуань, поліція забрала у матері маленьку дитину і не повертала її, поки мати не запевнила підписом згоду на виселення.

Як заявив в інтерв'ю заступник директора Інституту країн Азії та Африки МДУ Андрій Карнєєв, "зростання кількості конфліктів через землю - це, насамперед, результат стрімко наростаючої урбанізації Китаю".

"Сільськогосподарські угіддя скорочуються, на їх місці споруджуються фабрики, вілли для багатих, автостради. Але справа в тому, що чітких правил оцінки вартості землі не існує", - зазначив він.

"Усунути зловживання можна було б, якби була створена система самоврядування. Вибори сільських комітетів проводяться вже майже 15 років. Але селяни не є повноправними виборцями. В блогах висловлюється маса пропозицій про те, як провести реформу на місцях. Всі чекають, що зробить у цьому плані майбутній з'їзд Комуністичної партії. Але чи піде він на політичні перетворення, неясно", - підсумував експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram