ГоловнаСвіт

Експорт зі США в Іран 2012 року зріс на третину

Основні потреби Ісламської Республіки - харчі та медичне обладнання.

Експорт зі США в Іран 2012 року зріс на третину
Фото: EPA/UPG

Експорт зі США в Іран цього року зріс на третину, головно завдяки продажу зерна, незважаючи на посилення фінансових санкцій проти Тегерана.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на американські дані, опубліковані минулого тижня.

За даними Бюро перепису США, стрибок зі $150,8 млн наприкінці 2011 року до $199,5 млн за перші вісім місяці 2012 року виявився несподіваним, враховуючи зусилля Заходу ізолювати Іран економічно через його ядерну програму.

Утім, санкції вплинули на експорт деяких гуманітарних товарів, таких як медикаменти, в чому американські експортери звинувачують нові фінансові санкції США, які ускладнюють процес оплати цих товарів з боку іранських імпортерів. Попри це, такі товари, як молочна продукція і медичне обладнання - продаж яких Ірану дозволено тільки за наявності експортної ліцензії Міністерства фінансів, - як і раніше, надходять в Ісламську Республіку, незважаючи на санкції та труднощі з оплатою.

Сполучені Штати, їхні європейські союзники й інші країни ввели санкції, щоб змусити Іран припинити свою програму збагачення урану й отримати відповіді на свої запитання про його неоднозначну ядерну програму.

Іран заперечує звинувачення в спробі створити зброю масового ураження і стверджує, що його атомна програма призначена винятково для мирних цілей, таких як виробництво електроенергії та медичних ізотопів.

Економічні санкції є однією зі сторін двосторонньої політики, яка також включає в себе переговори для пошуку дипломатичного вирішення проблеми. Однак імовірність досягнення дипломатичної угоди між Заходом і Тегераном може зірватися через плани Ізраїлю і США завдати військового удару по ядерних об'єктах Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram