ГоловнаСвіт

У Таджикистані розблокували YouTube

Тим часом у республіці залишається закритим доступ до цілої низки російських інформаційних ресурсів.

У Таджикистані розблокували YouTube
Фото: mojevijesti.ba

Таджицькі інтернет-провайдери в п'ятницю відкрили доступ до популярного відеохостингу YouTube - після двох із половиною місяців його блокування.

"Ми отримали від Служби зв'язку при уряді вказівку відкрити доступ до YouTube, що й було зроблено", - повідомив один з представників інтернет-провайдера.

Служба зв'язку при уряді Таджикистану усно дає вказівку про блокування або відкриття доступу до якого-небудь інтернет-ресурсу. Журналістам представники служби зазвичай пояснюють блокування сайту технічними негараздами.

Тим часом у республіці залишається закритим доступ до цілої низки російських інформаційних ресурсів, серед яких і сайт РІА "Новости", а також vesti.ru, ferghananews.ru, таджицький сайт tjknews.com, що публікують часом критичні матеріали на адресу влади країни.

Блокування сайтів почалося в Таджикистані 24 липня, з початком спецоперації в місті Хорог Автономної області Гірський Бадахшан на сході країни. Операція мала на меті знешкодити угруповання, на яке влада поклала відповідальність за вбивство генерала спецслужб.

У Таджикистані цими днями проходить акція "100 днів за свободу Таджнету", покликана покінчити з практикою досудового блокування сайтів.

"Небезпека нависла над такими демократичними цінностями, як верховенство закону, права людини, свобода висловлювань, плюралізм думок, там, де свободи було набагато більше, ніж деінде і будь-коли - в Інтернеті, точніше в його таджицькому сегменті - Таджнеті", - йдеться в заяві організаторів заходу.

Влада наразі ніяк не відреагувала на акцію.

Автономна область Гірський Бадахшан є високогірним регіоном Таджикистану з населенням близько 250 тисяч осіб. Експерти зазначають, що це особливий регіон, який відрізняється і за етнічним складом, і за економічним становищем. Це найбідніша частина країни, де накопичилося багато невирішених соціальних проблем. У зв'язку із цим там дуже потужні протестні настрої до уряду в Душанбе, найчастіше населення підтримує польових командирів, на ліквідацію яких і була спрямована спецоперація в Хорозі.

За офіційними даними, під час спецоперації ліквідували 30 бойовиків, затримали понад 40. Втрати урядових сил становили 17 осіб убитими і 40 пораненими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram