ГоловнаСвіт

Польща вважає євро помилкою

Можливий розпад єврозони почали активно обговорювати 2011 року через загострення боргової кризи в країнах PIIGS.

Польща вважає євро помилкою

Створення єдиної європейської валюти було помилкою. Про це під час засідання Міжнародного валютного фонду в Токіо заявив голова Центрального банку Польщі Марек Белка. 

Белка додав, що створення євро було результатом нестабільності колишніх європейських валют. Голова польського ЦБ також заявив, що Польща не має наміру переходити на євро до закінчення боргової кризи. Нині, на його думку, не виключений повний розпад валютного союзу.

Варшава має намір перейти на єдину валюту, тільки якщо почнеться відновлення економіки в таких країнах, як Іспанія. Раніше схожий погляд висловлював міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

На цей момент до єврозони приєдналися 17 країн із 27 держав Євросоюзу. Останньою державою стала Естонія, яка приєдналася 2011 року. Про плани ввести євро як національну валюту заявляли п'ять країн ЄС, зокрема: Польща, Болгарія, Латвія, Литва та Румунія. Спершу планували, що країни перейдуть на єдину європейську валюту до 2015 року.

Окрім Польщі, перехід на євро відклала Болгарія. На початку вересня міністр фінансів країни Симеон Дянков заявив, що правила гри в єврозоні постійно змінюються і приєднання до неї Софії може бути "дуже ризикованим".

Можливий розпад єврозони почали активно обговорювати 2011 року через загострення боргової кризи в країнах PIIGS (Португалія, Іспанія, Греція, Італія та Ірландія). Насамперед ідеться про можливий вихід із валютного союзу Греції. Зокрема, один з економістів Moody's під час засідання МВФ 12 жовтня заявив, що ймовірність виходу Афін з єврозони становить 33%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram