ГоловнаСвіт

Нобелівська премія стала визнанням миротворчої ролі ЄС, - ван Ромпей

Лауреата премії оголосив у п'ятницю в Осло Норвезький нобелівський комітет.

Нобелівська премія стала визнанням миротворчої ролі ЄС, - ван Ромпей
Герман ван Ромпей

Присудження Євросоюзу Нобелівської премії миру за 2012 рік є визнанням ЄС як глобального миротворця, заявив у п'ятницю голова Європейської ради Герман ван Ромпей.

"Європейський Союз справді є найбільшим у світовій історії миротворчим інститутом", - сказав він, запевнивши, що в масштабах ЄС війни ніколи більше не трапиться.

"Це визнання роботи наших попередників і наших громадян упродовж останніх десятиліть", - додав ван Ромпей, пообіцявши, що ЄС продовжить миротворчу діяльність у глобальному масштабі.

Лауреата премії оголосив у п'ятницю в Осло Норвезький нобелівський комітет. У списку був 231 кандидат, у тому числі 43 громадські та міжнародні організації.

Як повідомив на церемонії в Осло голова Нобелівської премії миру, колишній прем'єр-міністр Норвегії, генеральний секретар Ради Європи Турб'єрн Ягланд, премію було присуджено Євросоюзу за роботу з об'єднання Європи та перетворення її з "континенту війни на континент миру".

Премію присуджують із 1901 року, вона є найвідомішою і найавторитетнішою міжнародною нагородою в галузі суспільно-політичної та гуманітарної діяльності.

Сума нагороди цього року становить 8 мільйонів шведських крон (1,2 мільйона доларів США).

Церемонія вручення нагороди пройде в Осло 10 грудня, в день смерті Альфреда Нобеля - засновника п'яти премій, чотири з яких вручають у Стокгольмі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram