ГоловнаСвіт

Анкара з Дамаском розійшлися в поглядах

На борту затриманого в Туреччині сирійського літака не виявилося заборонених вантажів.

Анкара з Дамаском розійшлися в поглядах
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 11 жовтня заявив, що в сирійському літаку, який летів з Москви і вимушений був піти на посадку в Анкарі, знаходилося військове обладнання російського виробництва, призначене для міністерства оборони Сирії, повідомляє Рейтер.

У свою чергу, сирійське МЗС звинуватило турецького прем'єра у брехні з приводу знайденого на борту літака забороненого вантажу.

"Турецький прем'єр продовжує брехати з метою виправдати вороже ставлення його уряду до Сирії", - йдеться в заяві МЗС Сирії.

У сирійському МЗС також підкреслили, що всі вантажі літака мали необхідні документи і не містили зброї і жодних інших нелегальних товарів.

"Якщо на борту дійсно знаходилося військове обладнання, Ердоган повинен його пред'явити хоча б турецькому народу", - зазначили у відомстві.

Проте, за словами Ердогана, відправником вантажу була одна з російських організацій, пов'язаних з експортом продукції ВПК. Проте глава турецького уряду не уточнив ні назви цієї організації, ні що саме було знайдено та конфісковано.

Нагадаємо, пасажирський літак авіакомпанії Syrian Air Туреччина змусила приземлитися в аеропорту Анкари ввечері 10 жовтня за підозрою в тому, що на борту літального засобу знаходяться заборонені предмети. Турецька преса повідомляла, що в 10 коробках, вилучених з багажного відсіку літака, знаходилися модулі для ракет, системи зв'язку та інше електронне обладнання. Після цього Сирія заявила, що вантаж був легальним і зажадала повернути вантаж. Проте Дамаск також не став розкривати вмісту контейнерів. Після конфіскації підозрілого вантажу літак продовжив шлях і благополучно приземлився в Дамаску.

Пізніше газета "Коммерсантъ" з посиланням на власні джерела повідомила, що на борту літака знаходилися 12 ящиків з технічними елементами для радіолокаційних станцій систем ППО. Джерела видання відзначили, що перевезення такого вантажу не порушувало жодних міжнародних законів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram