ГоловнаСвіт

У Хорватії вперше протестують проти заходів бюджетної економії

Хорватський уряд сподівається відродити економіку перед вступом у ЄС.

У Хорватії вперше протестують проти заходів бюджетної економії
Фото: EPA/UPG

У Загребі, столиці Хорватії, більш ніж 5000 демонстрантів узяли участь у першій акції протесту проти заходів бюджетної економії, повідомляє агентство Reuters.

У демонстрації, яка проходила на головній площі Загреба, брали участь переважно працівники державного сектору.

"Громадяни та працівники Хорватії прокидаються і починають боротися за своє майбутнє", - заявив лідер профспілки вчителів Вілім Рибік.

Уряд на чолі із соціал-демократами скасував колективні договори в державному секторі в середині вересня, здійснивши так частину плану з реформування державних фінансів. Однак через це доходи працівників державного сектору скоротилися. Більш ніж 180 тисяч учителів, лікарів, медсестер і соціальних працівників позбулися прав і пільг, які запровадили у Хорватії, ще коли вона була частиною комуністичної Югославії.

Плакати демонстрантів проголошують: "Чиніть опір залякуванню і шантажу", "Хіба ми спричинили кризу?", "Прибуток є особистим, втрати - спільними".

Хорватія готується вступити у Європейський Союз у липні 2013 року і хоче поліпшити свою економіку, щоб зміцнити кредитний рейтинг, який зараз тільки на один щабель вищий від спекулятивного рівня. Хорватський уряд намагається залучити інвестиції.

У четвер прем'єр-міністр Зоран Міланович сказав на засіданні кабінету міністрів, що профспілки повинні зрозуміти: "Ситуація складна, і я очікую, щоб усі зрозуміли це".

"Гучні слова і вигуки не припинять кризу... Ми дещо пообіцяли, і я сподіваюся, що люди в нас повірять", - зазначив Міланович.

Хорватія в рецесії з 2009 року. Уряд сподівається, що економіка повернеться до зростання наступного року завдяки великим інвестиціям в енергетику й інфраструктуру. Утім, уряд також пообіцяв продовжувати фіскальну консолідацію і скорочувати "негабаритний" державний сектор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram