ГоловнаСвіт

Верховний суд Грузії розгляне позов про відновлення громадянства Іванішвілі

Мільярдера позбавили громадянства указом президента Михайла Саакашвілі.

Верховний суд Грузії розгляне позов про відновлення громадянства Іванішвілі
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Грузії взяв до розгляду позов про відновлення громадянства Бідзіни Іванішвілі.

Юрист зазначив, що це позитивний сигнал. За його словами, Верховний суд прийняв позов, незважаючи на те, що досі такого, як правило, не робив. Лідера опозиційної коаліції "Грузинська мрія",  яка перемогла на парламентських виборах, позбавили громадянства Грузії 2011 року указом президента Михайла Саакашвілі. У своєму позові мільярдер, який має намір зайняти посаду прем'єр-міністра Грузії, вимагає визнати цей указ недійсним.

Раніше повідомляли, що адвокати Іванішвілі діють одразу у двох напрямах. Окрім звернення до Верховного суду, вони також подали позов у Тбіліський міський суд, який повинен розглянути протест бізнесмена на відмову Служби цивільного реєстру Міністерства юстиції в натуралізації.

2 жовтня мільярдер зажадав від влади Грузії протягом тижня повернути йому "незаконно відібране громадянство", хоча його відсутність не завадить йому стати головою уряду. Раніше, 29 липня, суд Тбілісі не задовольнив позову Іванішвілі про відновлення громадянства, але одночасно визнав нечинною частину указу Саакашвілі, яка стосувалася позбавлення громадянства його дружини Катерини Хведелідзе, і відновив її громадянство.

Іванішвілі і його дружину позбавили громадянства через те, що 2010 року мільярдер отримав французьке громадянство. Утім, він зміг узяти участь у парламентських виборах, що пройшли в країні 1 жовтня. Відповідно до поправок до грузинської Конституції, ухвалених у травні 2011 року, громадяни ЄС, які народилися в Грузії і проживають у країні протягом останніх п'яти років, мають активне та пасивне виборче право. Їм також дозволено працювати на керівних державних посадах. Фактично ці поправки були внесені тільки для того, щоб Іванішвілі зміг узяти участь у парламентських виборах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram