ГоловнаСвіт

Саркозі висунули нові обвинувачення в корупції

Екс-президент підозрюється у фальсифікації соцопитувань і розкраданні держкоштів.

Саркозі висунули нові обвинувачення в корупції

У Франції антикорупційна асоціація "Антикор" подала новий позов проти екс-президента Ніколя Саркозі у справі про так звані "соцопитування Єлисейського палацу". Згідно зі скаргою, опитування були зроблені не в громадських, а в особистих інтересах Ніколя Саркозі.

Адвокат асоціації Жером Карсенті зазначив, що позов за обвинуваченням у фаворитизмі і розкраданні державних коштів подано щодо невстановленої особи, але він побічно зачіпає Ніколя Саркозі, а також консалтингову компанію Publifact, створену колишнім вкрай правим журналістом Патріком Буіссоном, - повідомляє Еuromag.

За даними RFI, приводом для висування обвинувачення послужили укладені 2007 року між компанією Publifact і Єлисейським палацом контракти на консалтингові послуги та опитування.

З цієї причини "Антикор" вважає витрачені на послуги гроші - розкраданням державних коштів.

2010 року асоціація вже подавала такий позов, однак тоді апеляційний суд Парижа тимчасово заблокував його у зв'язку з недоторканністю Ніколя Саркозі, який на той час обіймав посаду глави держави. Нова скарга складена на основі численних документів, рахунків, договорів та контрактів, зібраних активістом екологом Раймоном Аврільє.

За п'ять місяців, що минули з моменту президентських виборів у Франції, колишній глава країни вже не вперше виявляється фігурантом таких справ. Так, вже в липні цього року, менш ніж через три тижні після того, як з колишнього президента зняли юридичну недоторканність, до нього додому і на роботу, в юридичну контору, в якій він є партнером, і в кабінет в Конституційній раді, нагрянули з обшуком. Однак в той момент Саркозі з дружиною відпочивали в Канаді, і справа дещо затихла.

Ще раніше, в лютому, його звинуватили у використанні підставних прихильників для самопіару. 57-річний кандидат в президенти Франції, який був діючим президентом країни, отримав привітний прийом від робітників, коли в четвер прибув на будівельний майданчик соціального житла в Менесі, розташованого неподалік від Парижа.

Пізніше з'ясувалося, що половина юрби робітників були спеціально найняті до приїзду президента і не мали нічого спільного з будівельними роботами.

Тоді пред'явити щось діючому президенту країни було неможливо, проте сам факт такої події побічно вказує на те, що Саркозі неодноразово вдавався до підтасовування і фальсифікації даних для створення необхідної думки.

Причини для занепокоєнь у Ніколя Саркозі, звісно, є. Всього сім місяців тому судили його попередника Жака Ширака. Французька Феміда - пані, схоже, дуже сувора і принципова, не пошкодувала хворого старого, який навіть не зміг бути на суді, і винесла йому обвинувальний вирок у справі кількарічної давнини про розтрату громадських коштів під час перебування мером Парижа. Шираку ще пощастило - йому дали два місяці умовно і засудили до символічного штрафу в 1 євро.

Нагадаємо, екс-президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що має намір знову виставити свою кандидатуру на пост глави держави 2017 року.

Раніше також повідомляли, що через падіння рейтингу нинішній президент Франції Франсуа Олланд змушений перейняти стиль свого попередника Ніколя Саркозі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram