ГоловнаСвіт

У Пакистані обіцяють $105 тис. за нападників на 14-річну правозахисницю

Пакистанські сили безпеки пообіцяли затримати та покарати злочинців.

У Пакистані обіцяють $105 тис. за нападників на 14-річну правозахисницю
Фото: EPA/UPG

Уряд Пакистану пообіцяв нагороду в $105 тисяч доларів за інформацію, що сприятиме затриманню талібів, які вчинили замах на 14-річну правозахисницю Малалу Юсуфзаї.

Про це повідомляє BBC News.

Нагадаємо, у вівторок, 9 жовтня, бойовики руху "Талібан" спробували застрелити юну правозахисницю, коли вона з однокласницями поверталася додому після школи. Бойовики зупинили автобус, після чого один із них без попередження всадив у дівчинку дві кулі. При цьому легкі поранення отримали також дві однокласниці Юсуфзаї.

У середу, 10 жовтня, Юсуфзаї прооперували - видалили кулю з шиї. Нині вона перебуває у військовому шпиталі в Пешеварі, її стан критично стабільний.

Малала Юсуфзаї з міста Мінгора в долині Сват іще у віці 11 років під псевдонімом Гул Макай почала вести для BBC блог мовою урду про злочини талібів, які контролювали Сват у 2007-2009 рр. Через це на початку 2011 року вона потрапила в список потенційних жертв бойовиків.

Таліби взяли на себе відповідальність за напад, при цьому пояснивши, що причиною послужило те, що дівчинка "пропагувала секуляризм", а також пообіцяли вчинити новий замах на життя правозахисниці.

Командувач сухопутними військами Пакистану генерал Ашфак Парвез Кайані, а також міністр внутрішніх справ Пакистану Рехман Малік відвідували дівчинку, яка після операції ще не отямилася.

За словами Маліка, нація "не дозволить їм утекти, ми затримаємо і покараємо їх". Генерал Кайані, своєю чергою, заявив, що настав час "стати на боротьбу з пропагандистами такого варварського способу мислення і їх прихильниками".

"Боягузи, які напали на Малалу та її однокурсниць, знову і знову доводять, як мало вони цінують людське життя і як низько вони можуть впасти в своєму жорстокому прагненні нав'язати свою заплутану ідеологію", - заявив Кайані.

За його словами, збройні сили відмовляються "схилятися перед терором" і боротимуться з талібами "за будь-яку ціну".

Сім'я дівчинки повідомила, що в найближчі 48 годин буде прийнято рішення про те, чи відправляти її на лікування за кордон.

Після замаху в декількох містах Пакистану пройшли акції протесту проти "Талібану". Так, у середу в долині Сват закрили школи, а школярі з інших частин країни молилися за одужання Юсуфзаї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram