ГоловнаСвіт

Туреччина конфіскувала вантаж сирійського літака

Посольство РФ в Туреччині вимагає від турецької влади роз'яснень.

Туреччина конфіскувала вантаж сирійського літака
Фото: EPA/UPG

Туреччина змусила сирійський літак, що летів з Москви до Дамаску, зробити незаплановану посадку в аеропорту Анкари, після чого конфіскувала знайдене на його борту обладнання, а літак продовжив свій політ.

Про це повідомляє агентство AP.

Інцидент стався в ніч проти 11 жовтня.

Згідно з інформацією, поширеною турецьким державним телебаченням, турецькі ВПС запідозрили, що на борту лайнера є зброя.

За непідтвердженими даними, на борту сірійського аеробуса А320, який в аеропорт супроводжували два винищувачі F16 ВПС Туреччини, перебували 35 пасажирів, 17 з яких - росіяни.

Турецька влада конфіскувала вантаж, виявлений у сирійському пасажирському літаку, однак не уточнювала, що саме було знайдено на борту. За словами глави МЗС Туреччини Ахмета Давутоглу, в літаку, що належить авіакомпанії Syrian Air, знаходився "незаконний вантаж, про який слід було заявити" згідно з правилами цивільної авіації. Давутоглу зазначив, що під час обшуку були знайдені "небажані" предмети. Крім того, міністр поклав відповідальність за незаконні дії на країну, яка володіє літаком.

Турецький телеканал NTV стверджує, що вантаж міг складатися із запасних частин для застосування в ракетобудуванні. У свою чергу агентство "Інтерфакс" з посиланням на турецьке видання Cumhuriyet повідомляє, що на борту було знайдено комунікаційне обладнання, радіоприймачі та станції активних перешкод. Інформацію про те, що на борту були знайдені запчастини до радіостанцій, які використовуються у військових цілях, підтвердило також агентство РИА Новости з посиланням на турецьке телебачення.

Після вилучення вантажу літаку було дозволено продовжити політ. Давутоглу сказав журналістам, що в під час огляду багажних відсіків з пасажирами літака обходилися гостинно і навіть погодували їх.

Як передає "Інтерфакс", посольство РФ у Туреччині вимагає від турецької влади роз'яснень у зв'язку із затриманням літака з росіянами на борту.

"Російські консули виїхали в аеропорт для зустрічі з росіянами, забезпечення їх безпеки, захисту прав та інтересів", - підкреслив співрозмовник агентства.

Проте представники посольства не змогли зустрітися з російськими пасажирами, оскільки в момент їх прибуття літак вже готувався до вильоту.

Літак продовжив шлях у Дамаск о 02:30 за місцевим часом після дев'ятигодинного очікування в аеропорті Анкари.

Водночас високопоставлений представник в російській структурі, що працює в галузі експорту озброєнь, повідомив "Інтерфакс", що на борту сірійського літака не було ніякої російської зброї. За його словами, якби Росія справді хотіла відправити зброю до Сирії, "це робилося б встановленим порядком, а не нелегальним шляхом, тим більше з використанням цивільного борту". Співрозмовник агентства також нагадав, що військово-технічне співробітництво з Дамаском Москва не припиняла.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram