ГоловнаСвіт

США пообіцяли розібратися з "інсайдерськими" атаками в Афганістані

2013 року генерал Джон Аллен стане командувачем об'єднаних сил НАТО.

США пообіцяли розібратися з "інсайдерськими" атаками в Афганістані
Леон Панетта
Фото: vesti.ru

Міністр оборони США Леон Панетта пообіцяв союзникам по НАТО розібратися з "інсайдерськими" нападами в Афганістані, в результаті яких жертвами афганських військовослужбовців стали не менше за 52 солдати НАТО, і які підірвали довіру між коаліційними силами і афганськими військами.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

На зустрічі міністрів оборони альянсу Панетта також підкреслив, що 11-річна афганська війна "досягла критичного моменту" після того, як США вивели з Афганістану додатковий контингент чисельністю 33 тисячі осіб, що знаходився в країні з 2009 року.

Міністр також сказав, що відповідь коаліції на напади з боку одягнених у поліцейську або військову форму талібів, а також зусилля коаліції щодо зміцнення партнерства з афганськими силам безпеки будуть мати вирішальне значення для успіху у війні з талібами.

Панетта і генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен також сказали присутнім в Брюсселі, що не помітили жодних змін щодо прискорення запланованого на 2014 рік виведення міжнародних сил з Афганістану.

"Передача відповідальності за забезпечення безпеки афганським силам розгортається, як планувалося. І по мірі переходу (управління безпекою - ред.) ми побачимо, як деякі з наших сил залишають країну, відповідно до стратегії, яку ми всі схвалили. Це не порив до виведення військ, але логічний результат переходу", - зазначив Расмуссен.

"Що б не мотивувало ці атаки, противник має намір використовувати їх, щоб підірвати взаємну довіру та згуртованість, щоб вбити клин між нами і нашими афганськими партнерами, - підкреслив Панетта. - Ми можемо лише позбавляти супротивника його цілей шляхом протидії цим атакам всіма нашими силами".

Глава Міноборони також розповів про кроки, які афганські та натовські офіційні особи вживають для боротьби з атаками. В їх число входять посилені тренування, поліпшення культурної обізнаності, постійний перегляд партнерських угод і розширена перевірка військовослужбовців. Панетта також повідомив про зміни у вищому військовому керівництві Афганістану і Європи.

За словами Панетти, новим командувачем американських і міжнародних військових сил в Афганістані було обрано генерала і помічника коменданта корпусу морської піхоти США Джозефа Данфорда. Водночас генерал Джон Аллен, який раніше обіймав цю посаду, на початку 2013 року змінить нинішнього головкома сил Північноатлантичного альянсу адмірала військово-морських сил США Джеймса Ставрідіса, який виконує свої обов'язки з липня 2011 року. Таким чином, Аллен стане командувачем об'єднаних сил НАТО.

Обидві посади вимагають затвердження в Сенаті США, і зміни, як очікується, відбудуться на початку наступного року.

Крім того, в середу міністри оборони дали військовим експертам "зелене світло", щоб ті почали детальне планування місії НАТО з навчання та консультування, яка почнеться після того, як НАТО припинить військові операції в Афганістані наприкінці 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram