ГоловнаСвіт

Журавлі Путіна не змогли відлетіти на зимівлю

Стерхів повернули літаком у заповідник.

Журавлі Путіна не змогли відлетіти на зимівлю
Фото: Пресс-служба Президента РФ

Зграя сірих журавлів із Білозерського федерального заповідника, розташованого в Армізонському районі Тюменської області, відправилася на зимівлю без стерхів, які прилетіли в заповідник у супроводі мотодельтаплану з Ямалу.

"Минулого тижня випав перший сніг, і сірі журавлі, що мешкають на Білому озері, відразу піднялися на крило і відлетіли", - повідомив агентство "Інтерфакс-Урал" у середу представник регіонального управління Росприроднагляду.

За його словами, шість стершат, радше за все, не змогли повністю адаптуватися і тому не полетіли з сірими журавлями.

Тепер їм доведеться зимувати в Окському заповіднику, звідки вони спочатку і прилетіли.

"Учора стерхи разом з ученими-орнітологами вже відлетіли на літаку назад додому - в Рязанську область, в Окський державний біологічний заповідник. Там птахи і перезимують", - сказав співрозмовник агентства.

"Запізно прилетіли", - пояснив агентству начальник управління сільського господарства Арнізонського району Іван Ануфрієв.

Раніше повідомляли, що шість стерхів, з якими президент РФ Володимир Путін здійснив політ на мотодельтаплані на Ямалі, 20 вересня прилетіли в Білозерський федеральний заповідник у Тюменській області.

Від орнітологічної станції Кушеват (ЯНАО) аж до Уватського району Тюменської області стерхи в основному летіли за мотодельтапланом, а спеціалісти, які супроводжують їхнвй політ, на баржах пливли по Обі та Іртишу.

6 вересня президент Росії взяв участь в експерименті, проведеному російськими орнітологами в рамках проекту "Політ надії" з порятунку рідкісного виду журавля - стерхів, які опинилися під загрозою зникнення.

Проект припускає проведення вирощених у розпліднику пташенят стерха з гніздівель в ЯНАО через Західний Сибір і Казахстан на південь Узбекистану, де вперше у світі створюють альтернативну зимівлю цих птахів.

Експеримент, у якому взяв участь президент Росії, розпочався навесні в розпліднику рідкісних видів журавлів Окського біосферного державного заповідника. Вирощених у заповіднику пташенят виховували за спеціальною методикою, яка виключала їх звикання до людини. Фахівці, які доглядають за птахами, одягаються в білі костюми, що імітують вигляд дорослого стерха. При цьому для звикання пташенят стерха до звуку мотодельтаплану вмикали його запис.

Річ у тім, що вирощені в неволі перелітні птахи не можуть самостійно летіти на зимівлю, оскільки немає дорослих особин, які можуть показати їм маршрут.

Після того, як пташенята набули необхідних навичок і були готові до перших польотів, їх перемістили на Ямал, безпосередньо близько до місць гніздування диких птахів цього виду. Польоти, в яких узяв участь Володимир Путін, стали першим етапом перельоту зграї журавлів від Полярного кола до Білозерського заповідника, розташованого в Тюменській області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram