ГоловнаСвіт

Уряд Італії несподівано знизив прибутковий податок

Італійський прем'єр пояснив це рішення дією заходів бюджетної економії.

Уряд Італії несподівано знизив прибутковий податок
Марио Монти
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Італії Маріо Монті оголосив про зниження прибуткового податку на 1%, аби допомогти мешканцям країни з низьким доходом; це рішення пов'язують із парламентськими виборами наступного року.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Несподіваний захід презентували рано-вранці середи, 10 жовтня, після екстреної зустрічі кабінету. Крім того, було ухвалено рішення збільшити податок на додану вартість на один процентний пункт, а також безліч рішень, що стосуються скорочень видатків.

Комбінований пакет Монті, який складається із заходів стимулювання економіки і скорочень, що загалом оцінюють у 11,6 млрд євро, повинен сприяти Італії в досягненні бюджетних цілей, погоджених із Європейським Союзом.

За словами Монті, податкові пільги, введені лише за шість місяців до виборів, доводять, що болісні заходи жорсткої економії, здійснювані його адміністрацією, почали давати результати.

"Сьогодні ми бачимо, що бюджетна дисципліна дає віддачу і має сенс... Ми можемо ненадовго дозволити собі дихнути вільно", - сказав глава уряду журналістам після зустрічі кабінету.

Тим часом професор економіки в Університеті Бокконі в Мілані Тіто Боері заявив, що уряд міг би зробити значно більше для простих італійців.

"Це все ще дуже боязкі заходи, оскільки ці скорочення, як і раніше, дуже обмежені через фіскальний тиск на найманих працівників. Вони могли б зробити набагато більше", - зазначив він.

Ставка податку на прибуток знизиться із 23 до 22 відсотків для тих, хто заробляє менш ніж 15 тисяч євро на рік, і з 27 до 26 відсотків для тих, хто заробляє від 15 до 28 тисяч євро на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram