ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

Обама може почати військову операцію проти Ірану

Потенційна операція триватиме від декількох годин до двох днів.

Обама може почати військову операцію проти Ірану
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Відомий у США фахівець із питань міжнародної торгівлі та зовнішньої політики Девід Роткопф опублікував у журналі Foreign Policy статтю про те, що влада США та Ізраїлю планують провести військову операцію проти Ірану.

Роткпоф, посилаючись на джерела у Вашингтоні та Єрусалимі, пише, що США й Ізраїль розглядають можливість завдання "хірургічного" удару по іранських ядерних об'єктах. При цьому військова операція триватиме від декількох годин до максимум двох днів. Основними бойовими одиницями в операції стануть безпілотники та стратегічні бомбардувальники, здатні атакувати цілі, не входячи в зону дії ППО супротивника.

Фахівець також зазначає, що американці переконали союзників, що загальний масштаб операції повинен бути значно меншим, ніж той, про який нині йдеться в пресі. Експерти вважають, що в разі успішного завершення операції США та їх союзники тільки виграють: ядерну програму Ірану буде відкинуто на роки назад, а Сирія, Ліван та Ірак вийдуть із-під впливу Тегерана. Крім того, на їхню думку, підвищиться рівень безпеки в Перській затоці, а Росія і Китай перестануть оскаржувати американське верховенство на Близькому Сході.

Військову операцію проти Ірану також може використати президент США Барак Обама, який, згідно з останніми даними, поступається республіканцеві Мітту Ромні в президентському рейтингу. Нагадаємо, Ромні виступає з жорсткою критикою на адресу Обами, який "недостатньо жорстко" ставиться до Ірану і "нехтує інтересами Ізраїлю". Однак у разі воєнних дій проти Ірану республіканець буде змушений підтримати дії Обами.

Нагадаємо, раніше Ізраїль і США розійшлися в думці з приводу необхідності накреслити для Ісламської Республіки "червону лінію", перехід за яку означав би війну. В той час, як Єрусалим підтримував такий захід, Вашингтон наполягав на тому, щоб почали працювати жорсткі економічні санкції щодо Ірану.

Між тим, Іран заявляє, що готовий завдати превентивного удару в разі реальної загрози з боку Ізраїлю. При цьому він готовий атакувати не тільки Ізраїль, але й американські військові об'єкти в регіоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram