ГоловнаСвіт

США запідозрили китайські компанії в шпигунстві

Розслідування щодо Huawei і ZTE комітет у справах розвідки розпочав ще рік тому.

США запідозрили китайські компанії в шпигунстві

Конгрес США 7 жовтня виніс рішення про те, що китайські телекомунікаційні компанії Huawei і ZTE становлять загрозу для держбезпеки США. Конгрес ухвалив заборонити цим компаніям укладати контракти з американськими фірмами та брати участь у злиттях і поглинаннях.

У звіті, що потрапив у розпорядження агентства, складеному комітетом у справах розвідки США, вказано, що компаніям Huawei і ZTE "не можна довіряти", оскільки вони з великою ймовірністю знаходяться під впливом китайського уряду і можуть бути використані для підриву держбезпеки США. У звіті також говориться, що обидві компанії не змогли надати "адекватні відповіді" на питання про їхні відносини з урядом Китаю.

Розслідування щодо Huawei і ZTE комітет у справах розвідки почав ще рік тому. Причиною розслідування стали побоювання, що влада Китаю може використовувати ці компанії для шпигунства або кібер-атак щодо США.

Представники обох телекомунікаційних компаній заперечують їх зв'язок з китайською владою, підкреслюючи, що вони працюють в сфері бізнесу, а не політики. Так, віце-президент компанії Huawei назвав звинувачення Конгресу США "політичними чварами".

Huawei - найбільша телекомунікаційна компанія Китаю - виробляє обладнання для бездротових мереж, мережеві пристрої, апаратне забезпечення та інші види продукції. 2000 року Huawei підписала угоду з Motorola, згідно з якою американці продавали китайську продукцію під своїм брендом.

Компанія ZTE є одним з найбільших світових виробників телекомунікаційного обладнання, в тому числі і стільникових телефонів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram