ГоловнаСвіт

Учені розробили контактні лінзи, що відновлюють зір після опіків

За словами фахівців, відновлення відбувається вп'ятеро швидше, ніж у разі застосування традиційних методів.

Учені розробили контактні лінзи, що відновлюють зір після опіків
Ионообменная линза

Віруси, бактерії, токсини, а також будь-які пальні речовини, що потрапили в око, іонообмінна лінза всотує, як порохотяг. Завдяки їй лікують раніше невиліковні стани очей.

Учені з Кемерова розробили унікальні контактні лінзи. Вони здатні відновити зір після серйозних опіків та інших травм. Після клінічних випробувань лінзи, як очікується, першими візьмуть на озброєння рятувальники, лікарі швидкої допомоги і військові.

Інноваційний проект виготовлення іонообмінних лінз, що не має аналога у світі, розробили кузбаські вчені. Попереду - півтора року клінічних випробувань. У разі успіху лінзи використовуватимуть у долікарняній медичній допомозі, вони стануть обов'язковими інструментом рятувальників, лікарів медицини катастроф і військових на місці аварій, НП і бойових дій.

Ця лінза - "швидка допомога" для очей. В її основу ліг винахід учених Кузбасу дев'яностих років минулого століття. Розроблений ними унікальний матеріал дозволив повернути зір майже сліпим людям. На цьому вчені не зупинилися і допрацювали винахід. У результаті створили лікувальну лінзу. За словами фахівців, ця розробка - справжній прорив у вітчизняній офтальмології. "Аналогів дійсно немає, - говорить експерт Олена Громаніна, завідуюча кафедрою медичної академії, академік РАПН. - Якісь прототипи існували до цього, але сама розробка технології і виготовлення - дійсно нові".

Унікальність лінзи - в "золотому" поєднанні основного матеріалу - гідрогелю - та добавки - іонообмінної смоли. Принцип роботи простий: іонообмінна лінза всотує, як порохотяг, віруси, бактерії, токсини, пальні речовини, що потрапили в око. Валентина Жевняк, науковий співробітник малого інноваційного підприємства, пояснює: основний принцип роботи лінзи - витягування сторонніх речовин-подразників.

Відновлення після опіків і травм, за словами вчених, відбувається вп'ятеро швидше, ніж у разі застосування традиційних методів лікування. Головне - якомога раніше накласти лінзу на пошкоджене око. А вже вона не дозволить агресивній речовині проникнути вглиб тканини. "Завдяки іонообмінним лінзам виліковуються раніше невиліковні стани очей", - говорить Юрій Хатмінський, доктор медичних наук, професор Кемеровської державної медичної академії.

Лінза, або, як її ще називають лікарі, "стерильна пов'язка для очей" - одноразова. Тому перед ученими стояло завдання зробити її якомога дешевшою. Спочатку лінзи виточували із заготовок, що було довго і неекономічно. Після винаходу спеціального модуля виробництво вдалося поставити на потік. У результаті вартість виробу знизили до 40 рублів. І сьогодні мале інноваційне підприємство, створене на базі Кемеровського університету, готове випускати до півтора мільйона лінз на рік.

Зараз винахід кузбаських учених проходить токсикологічну експертизу, потім його очікують клінічні випробування. І тільки після цього лінзи-"рятувальники" почнуть застосовувати на практиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram