ГоловнаСвіт

У Нігерії військові вбили 30 і затримали 10 радикальних ісламістів

США включили лідера угрупування "Боко Харам" в число найбільш розшукуваних злочинців.

У Нігерії військові вбили 30 і затримали 10 радикальних ісламістів
архивное фото
Фото: novostiua.net

Нігерійські війська вбили 30 членів радикального ісламського угрупування "Боко Харам", в тому числі польового командира Бакаку, і затримали ще 10 бойовиків під час рейду на північносхідне місто Даматуру в штаті Іобе.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Боко Харам" веде повстання проти уряду президента Гудлака Джонатана з метою відродити стародавнє ісламське королівство на переважно мусульманській півночі Нігерії. Лідер угруповання Абубакар Шека заявляє, що хоче ввести закони шаріату в країні з 160-мільйонним населенням, що розділяють на мусульманську і християнську половини. Рух став основною загрозою безпеки найбільшого в Африці виробника енергії.

Лейтенант Елі Лазарус, прес-секретар спільних військових і поліцейських сил в північно-східному штаті Йобе, повідомив, що вони оточили і провели оперативно-розшукову операцію в притулку "Боко Харам" в Даматурі в неділю, а також вступили "в перестрілку з підозрюваними в тероризмі".

"Близько тридцяти підозрюваних терористів з "Боко Харам" були вбиті під час бою, який тривав кілька годин... було вбито одноокого Бакака, польового командира "Боко Харам" в Даматурі і близького соратника Абубакара Шека", - сказав він.

За його словами, ще десять бойовиків були заарештовані і "зараз допомагають слідчим відстежити інших високопоставлених членів терористичної групи". Крім того, під час операції було вилучено три саморобні вибухові пристрої, шість автоматів, 90 патронів і кілька ножів.

За даними правозахисних груп, від тоді, як 2010 року бойовики активізували свою діяльність, їх жертвами стали більше ніж тисяча осіб. Правозахисники кажуть, що військове придушення послабило угруповання, тому тепер воно не може проводити великомасштабні організовані атаки, на кшталт тієї, коли жертвами атаки в січні стали 186 осіб. Водночас військовий наступ сприяв розширенню зони, де орудують ісламісти. Так, в результаті двох вибухів в східному штаті Тараба минулого тижня були поранені десятки людей, одна людина загинула.

"Боко Харам" нападає переважно на держустанови і церкви. США визнали лідера угрупування Абубакара Шека і ще двох лідерів бойовиків терористами і включили їх до списку найбільш розшукуваних злочинців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram