ГоловнаСвіт

У Греції судитимуть протестуючих працівників енергогалузі

Греки зустрінуть приїзд Меркель масовими протестами.

У Греції судитимуть протестуючих працівників енергогалузі
архивное фото
Фото: EPA/UPG

У Греції 18 працівникам енергетичної галузі пред'являть звинувачення в порушенні громадського порядку після того, як поліція затримала протестувальників проти заходів жорсткої економії напередодні візиту канцлера Німеччини Анґели Меркель.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

У число тих, хто постане перед прокурором, входить Нікос Фотопулос, лідер профспілки GENOP, який після оголошення про розгляд парламентом нових заходів економії заявив про 48-годинний страйк працівників енергетичної галузі.

Поліція розігнала протестувальників в ніч проти понеділка, коли про страйк на знак протесту проти вкрай непопулярного податку на майно заявили працівники, зайняті в центрі обробки даних енергокомпанії Public Power Corp (PPC).

"Ви перетворили наше життя в пекло, а країну - в протекторат", - йдеться в заяві GENOP, яка в неділю оголосила про захоплення PPC.

Прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас пообіцяв у четвер, 4 жовтня, підтримувати закон і порядок, після того, як працівники суднобудівної компанії штурмували будівлю Міноборони.

"Я не дозволю цій країні стати беззахисною", - сказав Самарас журналістам.

Зараз у Греції зростає невдоволення введеними ЄС і МВФ скороченнями бюджету та заробітної плати. Меркель планує відвідати Афіни у вівторок, 9 жовтня, на знак підтримки політики жорсткої економії, яку проводить правляча коаліція Самараса. Однак люди, постраждалі в результаті декількох років економічного спаду, готуються влаштувати їй "ворожий" прийом. Так, на вівторок в грецькій столиці заплановані масові акції протесту. Багато греків звинувачують Меркель і політику бюджетної економії, яку вона підтримує по всій Європі, у своєму скрутному становищі.

Грецька економіка скоротилася на одну п'яту з 2008 року, частково через заходи жорсткої економії, виконання яких від неї вимагали в обмін на пакет допомоги. Безробіття в приватному секторі сягає рекордних 24%, а держслужбовці втратили близько третини своїх доходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram