ГоловнаСвіт

Пхеньян запросив у Москви за транзит газу втричі більше від Європи

Південнокорейський уряд вважає дії КНДР спробою отримати перевагу на майбутніх зустрічах.

Пхеньян запросив у Москви за транзит газу втричі більше від Європи

КНДР під час переговорів із Росією про будівництво газопроводу до Південної Кореї, який проходитиме через північнокорейську територію, запросила в Москви ставку за транзит палива, що удвічі-втричі перевищує міжнародні тарифи.

Про це пише в номері від 4 жовтня газета "Чосон ільбо" з посиланням на неназвані джерела в південнокорейському уряді.

Згідно з даними видання, Пхеньян попросив у Москви плату в $300-500 млн на рік за транзит газу. Для порівняння, ґрунтуючись на ставці транзиту з Росії до Європи через Україну - два долари за перекачування тисячі кубометрів палива на кожні 100 км трубопроводу - очікувана плата за доставку газу з російського Далекого Сходу до Південної Кореї становитиме близько $150 млн на рік.

Джерело газети наголосило, що наразі сторони не проводили повномасштабних переговорів. При цьому джерело зазначило, що дії КНДР є спробою отримати перевагу на майбутніх зустрічах.

Наприкінці 2011 року повпред президента РФ у Далекосхідному федеральному окрузі Віктор Ішаєв оцінив потенційні доходи КНДР від транзиту газу в Південну Корею приблизно в $100 млн.

"Для країни, яка виробляє за рік валового продукту на 10 мільярдів, це великі кошти", - зазначив Ішаєв.

Очікують, що загальна довжина газопроводу до Південної Кореї через КНДР перевищить 1100 км. При цьому північнокорейська ділянка труби повинна становити близько 700 км. Потужність майбутнього газопроводу становитиме приблизно 20 млрд кубометрів палива на рік.

Нагадаємо, Росія почала переговори з КНДР про будівництво газопроводу через північнокорейську територію у вересні 2011 року. Тоді "Газпром" і південнокорейська Korea Gas Corporation підписали "дорожню карту" для цього проекту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram