ГоловнаСвіт

Туреччина отримала мандат на війну із Сирією

Парламент схвалив проведення військової операції за межами країни, якщо уряд повважає її необхідною.

Туреччина отримала мандат на війну із Сирією

Парламент Туреччини надав уряду країни річний мандат на проведення трансприкордонних армійських операцій, зокрема проти Сирії. Таке рішення ухвалено на закритому засіданні.

Турецький парламент схвалив проведення військової операції за межами країни, якщо уряд повважає її необхідною. По дозвіл до депутатів звернувся кабінет міністрів у зв'язку з "агресивними діями" сирійської армії. 3 жовтня з території Сирії було обстріляне турецьке місто Акчакал, унаслідок чого загинули п'ять осіб. У Туреччині ці дії сприйняли як загрозу національній безпеці.

Завдяки схваленню парламенту турецька влада може протягом року відправляти військових у Сирію і робити авіаобстріли сирійської території. Утім, віце-прем'єр Туреччини Бесір Аталай заявив, що схвалення парламентом військових дій за межами країни не є "меморандумом про оголошення війни".

Прем'єр-міністр Реджеп Таїп Ердоган наголосив, що Анкара має намір діяти передусім у співпраці з міжнародними організаціями. Рада Безпеки ООН планує зібратися найближчим часом на нараду на прохання Туреччини, яка зажадала зупинити сирійську "агресію".

Віце-прем'єр Аталай також зазначив 4 жовтня, що Дамаск офіційно визнав факт обстрілу турецької території і попросив вибачення за цей інцидент. Жертвами обстрілу Акчакала стали дві жінки і троє дітей. У відповідь на це Туреччина почала артилерійський обстріл сирійської території і знищила загін солдатів сирійської армії. Точне число вбитих ще не встановлено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram