ГоловнаСвіт

Тайські бойовики погрожують розправою тим, хто працює в п'ятницю

Поліція і військові мають намір ужити заходів.

Тайські бойовики погрожують розправою тим, хто працює в п'ятницю

Армія та поліція Таїланду вживе особливих заходів безпеки в п'ятницю у трьох провінціях на півдні країни у зв'язку з поширенням листівок із погрозами людям, які, "порушуючи ісламські традиції", працюють у п'ятницю, заявив у четвер віце-прем'єр Таїланду з питань національної безпеки Юттхасак Сасіпрапа.

"Ми посилено охоронятимемо підприємства і приватних підприємців, які працюватимуть цієї п'ятниці. Перед минулою п'ятницею такі погрози теж надходили, хоча й менше, і багато хто не працював і не відчиняв своїх магазинів та офісів. Цього разу ми будемо за змогою забезпечувати безпеку тих, хто вирішив працювати цього дня", - заявив віце-прем'єр у Бангкоку після дводенної поїздки південними провінціями, в якій його супроводжував командувач сухопутних військ генерал Прают Чан-Оча.

У четвер також з'явилася спеціальна заява духовного лідера тайських ісламських громад і королівського радника у справах мусульман Азіза Пхітхаккхумпхона, в якій він роз'яснює вірянам, що іслам не забороняє працювати в п'ятницю.

"Аллах не говорить, що не можна працювати в п'ятницю. Всевишній заохочує роботу, якою людина добуває їжу собі та своїй родині, будь-якого дня тижня. Не можна ставити роботу в п'ятницю вище від п'ятничних молитов, ось у чому суть обмеження на роботу по п'ятницях", - йдеться в заяві імама, уривки з якої публікують у четвер національні ЗМІ Таїланду.

Пхітхаккхумпхон також зазначив, що примус погрозами до відмови від роботи в п'ятницю є порушенням прав вірян і спрямований проти ісламського вчення.

Заяву поширюватимуть тайською, англійською та малайською мовами протягом четверга і п'ятниці серед населення трьох провінцій півдня Таїланду - Ялла, Наратіват і Паттані, в яких із 2004 року триває протистояння між бойовиками-сепаратистами і силами уряду.

За вісім років конфлікту внаслідок терактів і перестрілок у регіоні загинули понад п'ять з половиною тисяч осіб, близько 10 тисяч були поранені.

Сепаратистські рухи різного спрямування в переважно мусульманському регіоні буддійського королівства Таїланд виникали неодноразово. На території нинішнього півдня Таїланду раніше існував напівнезалежний султанат Паттані, що служив буфером між Британською Малайєю (нині Малайзія) і королівством Сіам (нині Таїланд). На початку XX століття територія султанату влилася в територію Сіаму внаслідок серії англо-сіамських договорів і була розділена на три провінції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram