ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

Ромні і Обама підтримали план Сімпсона-Боулза зі скорочення дефіциту бюджету

Проте жоден з кандидатів у президенти не готовий її в повній мірі реалізувати.

Ромні і Обама підтримали план Сімпсона-Боулза зі скорочення дефіциту бюджету
Фото: EPA/UPG

На першому раунді теледебатів кандидатів у президенти США, який відбувся у середу, 3 жовтня, надія республіканців Мітт Ромні і діючий президент США Барак Обама високо оцінили план комісії Сімпсона-Боулза щодо скорочення дефіциту бюджету, але ніхто з них не заявив про подальше виконання цього плану.

Обидва кандидати посилалися на звіт комісії, що опікується питанням скорочення дефіциту бюджету, за 2010 рік, і Ромні звинуватив Обаму в тому, що той не виконав план зі скорочення дефіциту, який в останні роки перевищив $1 трлн.

"Президент повинен був вхопитися за це", - заявив Ромні під час дебатів у Денвері, де йшлося переважно про відновлення економіки і делікатну податкову політику.

Програма зі скорочення бюджетного дефіциту була названа на честь голови комісії, який її розробив, колишнього сенатора-республіканця Алана Сімпсона, а також демократичного економічного радника Ерскіна Боулза, які 2010 року виступили з пропозицією скоротити федеральний дефіцит і знизити податкові ставки. Але комісія не змогла отримати необхідної кількості голосів для проведення в Конгресі голосування, а Обама так ніколи повністю не підтримав план Сімпсона-Боулза. Цей план передбачав скорочення витрат на три долари за кожен отриманий долар.

Однак Ромні заявив, що він "абсолютно" не підтримує підвищення доходів як способу скорочення дефіциту.

"Сімпсон-Боулз намагалися скоротити дефіцит шляхом підвищення доходів і скорочення витрат, а план Ромні засновано на видатковій частині", - зазначив професор економіки в Хантер-коледжі в Нью-Йорку Говард Черник.

Обама, зі свого боку, заявив, що його план зі скорочення дефіциту бюджету США на $4 трлн засновано на пропозиції Сімпсона-Боулза, але аналітики не погоджуються з цією заявою.

"Обама ближчий до програми Сімпсона-Боулза, однак він не зміг би заощаджувати гроші за рахунок скорочення основних "прав", - сказав Черник. - Обама не хоче цього".

Соціальні програми, відомі як "права", включають в себе популярний план медичного страхування Medicare для літніх людей.

Пропозиція Сімпсона-Боулза передбачає істотне скорочення податкових ставок для всіх груп населення, тимчасом як Обама закликав до підвищення тарифів для багатих американців. Крім того, план Сімпсона-Боулза передбачає скорочення багатьох популярних податкових відрахувань і їх вибіркове збільшення.

Жоден з кандидатів не вдавався в подробиці про те, які зі спеціальних податкових пільг, розмір яких становить $1,1 трлн на рік, будуть скасовані, щоб збалансувати бюджет. Ці пільги включають в себе вирахування відсотків за іпотечними кредитами та податкові пільги на благодійні пожертвування.

"Комісія, двопартійна комісія, говорила про те, що ми повинні рухатися вперед у збалансованому темпі, підвищуючи доходи і скорочуючи деякі витрати", - заявив Обама.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram