ГоловнаСвіт

Учені з'ясували, що застуді неможливо запобігти

Добавки з вітаміном D будуть корисні тим, хто дійсно потерпає від дефіциту цього вітаміну, зазначають медики.

Учені з'ясували, що застуді неможливо запобігти

Наразі немає способу запобігти нежитю. Для грипу й інших інфекцій ефективні вакцини, надто гігієнічні заходи, але від застуди нічого немає, впевнені вчені.

Осінь - сезон застуд... І реклами вітамінів. Однак новозеландські вчені з'ясували: препарати з вітаміном D не допомагають ані уникнути застуди, ані пом'якшити симптоми. Медики взагалі не мають жодних ліків проти застуди.

Група під керівництвом Девіда Мердока провела експеримент, у якому брали участь 322 здорових дорослих людей. Протягом 18 місяців половина отримувала харчові добавки з вітаміном D, а інша половина - тільки плацебо. "У першій групі зафіксовано 593 випадки застуди, у другій, яка отримувала плацебо, - 611", - говорить Мердок. В обох групах симптоми застуди спостерігали в середньому по 12 днів.

"Ці дані підтверджують висновки інших досліджень", - коментує іспанський сімейний лікар Хосе Марія Молеро. Щоправда, він зазначив, що добавки з вітаміном D будуть корисні тим, хто дійсно потерпає від дефіциту цього вітаміну і має хронічні захворювання органів дихання. За словами Молеро, ефективність препаратів з вітамінами C і E теж не доведена наукою.

І тільки харчові добавки із цинком можуть скоротити перебіг нежиті на два-три дні, стверджує Молеро. Але ці препарати, на його погляд, дуже дорогі, та й побічні ефекти треба враховувати.

"Сьогодні немає способу запобігти нежитю. Для грипу й інших інфекцій ефективні вакцини, надто гігієнічні заходи, але від застуди нічого немає", - дійшов висновку іспанський інфекціоніст Хосе Луїс Каньада Меріно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram