ГоловнаСвіт

Імміграційна служба США розглядатиме одностатевих партнерів як родичів

Американський уряд може відмовитися від закону про захист шлюбу.

Імміграційна служба США розглядатиме одностатевих партнерів як родичів

Уряд США може відмовитися від закону про захист шлюбу. Лідер меншості в Палаті представників Ненсі Пелосі заявила, що адміністрація Обами дала імміграційній службі вказівку визнавати одностатевих партнерів членами сім'ї в разі депортації.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Міністр національної безпеки США Джанет Наполітано сказала Пелосі в листі, що вона наказала Імміграційній і митній поліції США повідомити своїх службовців, що "тлумачення фрази "сімейні відносини" включає в себе довгострокові відносини одностатевих партнерів".

Пелосі привітала федеральне визнання гомосексуальних і лесбійських пар. Водночас закликала до нових заходів для захисту нелегальних іммігрантів, які перебувають у тривалих стосунках з американськими громадянами. У письмовій заяві Пелосі сказано, що директива Наполітано забезпечить "упевненість сім'ям, які зіткнулися з розподілом в імміграційних справах".

"Нашому народу послужить те, що люблячі сім'ї тримаються разом", - заявила вона, додавши, що США "повинні відправити DOMA на звалище історії".

1996 року DOMA (закон про захист шлюбу) заборонив федеральному уряду надавати федеральні пільг, як от соціальне забезпечення, одруженим гомосексуальним і лесбійських парам. DOMA обмежує можливість адміністрації Обами ставитися до одностатевих пар так само, як до гетеросексуальних.

Торік генеральний прокурор Ерік Холдер і президент США Барак Обама назвали DOMA неконституційним і заявили, що вони більше не будуть захищати його в суді. У відповідь на це контрольована республіканцями Палата представників США втрутилася, щоб профінансувати зусилля з дотримання цього закону.

Верховний суд США наступного місяця ухвалить рішення про те, чи буде він переглядати низку справ, які ставлять під сумнів конституційність DOMA.

Тим часом подружні пари, такі як 38-річний Браян Віллінгхем і 35-річний Альфонсо Гарсія з Орінда, штат Каліфорнія, борються за право вважатися родичами в очах імміграційної влади. Імміграційна служба хоче депортувати Гарсію, який приїхав до Сполучених Штатів із Мексики, коли йому було 14 років.

"Ми безумовно щасливі, що адміністрація Обами зробила цей гарний перший крок, - сказав Віллінгхем агентству Reuters. - Але це  лише "перша допомога". Це допомагає нам, тому що ми зіткнулися з депортацією. Але тисячі пар залишаються у вигнанні".

Імміграційна служба минулого року заявила, що розглядатиме одностатеві пари як сім'ї, ухвалюючи рішення про депортацію нелегальних іммігрантів.

Але Конгрес США у складі 83 членів на чолі з Пелосі та Джеральдом Надлером із Нью-Йорка критикує уряд за нерівномірне застосування директиви і наполягає на створенні письмових інструкцій.

"Це величезний крок уперед", - заявила Рейчел Б. Тівен, виконавчий директор національної групи боротьби за права сексуальних меншин "Імміграційна рівність".

"Досі ЛГБТ-сім'ям (лесбіянки, геї, бісексуали і транссексуали) і їхнім адвокатам було ні на що спертися, крім усних обіцянок. Письмові вказівки адміністрації допоможуть сім'ям, які були розділені, і офіцерам (імміграційної служби - Ред.), які розглядають їхні справи", - резюмувала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram