ГоловнаСвіт

Французька прокуратура закрила справу Стросс-Кана про зґвалтування

Однак екс-главу МВФ, як і раніше, звинувачують в іншому злочині.

Французька прокуратура закрила справу Стросс-Кана про зґвалтування
Доминик Стросс-Кан
Фото: EPA/UPG

Французька прокуратура закрила справу про зґвалтування, підозрюваним у якій проходив колишній глава МВФ Домінік Стросс-Кан, повідомляє AFP.

У травні цього року прокуратура французького міста Лілль почала попереднє розслідування у справі про групове зґвалтування, в якій нібито були замішані Стросс-Кан, комісар поліції Жан-Крістоф Лагард, підприємець Фабріс Пашковський, а також колишній директор філії компанії BTP Eiffage Давид Роке. Водночас розслідування було засновано на свідченнях якоїсь бельгійської повії - Анн-Марі С., яка раніше заявила бельгійській поліції, що Стросс-Кан намагався в грубій формі примусити її до сексуальних стосунків. Жінка сказала, що просила Стросс-Кана не робити цього, проте він не звертав уваги на її слова. Вона також стверджувала, що ці події відбулися в готелі W. у Вашингтоні.

Проте вже у вересні жінка змінила свої показання, заявивши, що злочинних дій щодо неї не було.

Проте Стросс-Кана, як і раніше, звинувачують у справі про мережу проституції навколо готелю Carlton в Ліллі. Слідство вважає, що кілька людей організовували або брали участь у вечірках у Франції і за кордоном, в яких брали участь повії. Стросс-Кан в рамках розслідування звинувачується у звідництві у складі злочинної групи, за що передбачено серйозне покарання - до 20 років в'язниці.

Проте захист Стросс-Кана та інших людей, які перебувають під слідством, вимагає суд скасувати деякі слідчі процедури, які, як він стверджує, не відповідають нормам судочинства. Так, адвокати Стросс-Кана заявляють, що висунуті на адресу їхнього клієнта звинувачення не мають підстав. Рішення за цим позовом суд оголосить 28 листопада.

Нагадаємо, скандал про сексуальні пригоди Строс-Кана почався півтора року тому. Його було затримано в Нью-Йорку 14 травня 2011 року на підставі заяви покоївки американського готелю про спробу насильства, після чого кілька днів він провів у в'язниці, а потім його було поміщено під домашній арешт. А 19 травня 2011 року Стросс-Кан пішов з посади директора-розпорядника МВФ. Кримінальну справу проти нього було закрито 23 серпня, після того, як прокуратура заявила, що покоївка, ймовірно, збрехала під час свідчення під присягою, оскільки раніше неодноразово обманювала різні органи. Колишньому голові МВФ повернули паспорт, і вже у вересні він повернувся до Франції, де йому пред'явили звинувачення в іншій справі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram