ГоловнаСвіт

Сирія: конфлікт загрожує об'єктам Всесвітньої спадщини в Алеппо

У понеділок жертвами боротьби між повстанцями й армією стали більш ніж 100 осіб.

Сирія: конфлікт загрожує об'єктам Всесвітньої спадщини в Алеппо
архивное фото

У Сирії повстанці борються з урядовими силами за Старе місто - давній центр міста Алеппо, що є об'єктом Всесвітньої спадщини.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Минулого тижня повстанці заявили про нову спробу захопити Алеппо, де мешкає 2,5 млн осіб. Ще в липні місто перебувало під жорстким контролем військ президента Башара Асада.

Зараз урядові війська займають середньовічну фортецю в самому центрі Старого міста, що прирікає культурні цінності на знищення.

"Зараз повстанці контролюють понад 90% відсотків Старого міста", - сказав Амір, активіст опозиції, який працює з повстанськими бригадами. Він також зазначив, що вони з усіх сил намагаються втримати свої позиції під сильним артилерійським вогнем.

Правозахисна організація Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), яка має мережу активістів по всій Сирії, повідомила, що не менш ніж 100 людей були вбиті в понеділок у всій країні, в тому числі 18 членів сил безпеки під час засідки на конвой, що прямував із центральної частини міста Хомс у східне місто Пальміра.

За словами Аміра, повстанці все ще утримують Сук аль-Мадіну - критий ринок завдовжки 13 км зі склепінчастими кам'яними вуличками і різьбленими дерев'яними фасадами, який раніше був однією з головних визначних пам'яток міста. Активіст також зазначив, що пожежі, які пошкодили більш ніж 1500 магазинів, загасили, однак нові займання сталися на інших ринках Старого міста - Захварі, Акаба і Баб Аль-Наср.

Повстанці дуже вразливо реагують на припущення, що вони, можливо, сприяли розпалюванню конфлікту в одному з найбільших історичних і комерційних центрів Сирії. Колись Алеппо був останньою зупинкою торговців, які курсували Шовковим шляхом з Азії, перед тим, як попрямувати в Європу.

"Це міська війна. Я не можу звинувачувати якусь із сторін у пожежах", - зазначив Амір.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram