ГоловнаСвіт

Китайський уряд відбере ліцензію у фірми Ай Вейвея

Відомий художник не зможе відвідати відкриття своєї виставки через заборону на виїзд з КНР.

Китайський уряд відбере ліцензію у фірми Ай Вейвея
Ай Вэйвэй
Фото: EPA/UPG

Китайський уряд планує відкликати ліцензію дизайнерської фірми Fake Cultural Development (FCD), заснованої відомим китайським художником і дисидентом Ай Вейвеєм.

Про це повідомляє AFP з посиланням на заяву адвоката художника Лю Сяоюань.

За словами китайських чиновників, ліцензія буде відкликана через те, що компанія не пройшла щорічну перереєстрацію.

Проте художник, його друзі та родичі впевнені, що Вейвея переслідують з політичних причин.

Нагадаємо, у четвер, 27 вересня, Апеляційний суд відхилив позов художника-дисидента, який він подавав проти стягнення з нього штрафу в розмірі 15 млн юанів (близько 2 млн євро). На таку суму Ай Вейвея оштрафували в листопаді 2011 року за несплату податків компанії FCD, що належить його дружині Лу Цін. Проте, за словами Вейвея, доказів його провини йому ніхто не надав.

Вейвей вже виплатив більшу частину штрафу, переважно за рахунок благодійних пожертвувань, які становили близько мільйона євро.

Наразі залишається невідомим, коли саме закриється FCD. Однак адвокати Вейвея впевнені, що це не вплине на його діяльність, оскільки компанія вже фактично не працює.

Ай Вейвей - відомий художник сучасності - став символом інакомислення в Китаї через різку критику державного устрою, корупції та цензури. 2011 року художник провів 80 днів у в'язниці за звинуваченнями в економічних злочинах. Зараз Вейвею заборонено залишати КНР, через що художник не зможе відвідати відкриття своєї виставки у Вашингтоні, яке відбудеться 7 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram